Назначават протежета на шефските постове във водещи лечебни заведения “Болницата

...
Назначават протежета на шефските постове във водещи лечебни заведения “Болницата
Коментари Харесай

Сербезова гони елитни лекари

Назначават протежета на шефските постове във водещи лечебни заведения

 болници6-2

“Болницата е в съвършено финансово състояние”, сподели пред “Труд” проф. Генчо Начев. Той бе безапелационен, че УМБАЛ “Св. Екатерина” няма задължения.

Здравната министърка маха проф. Генчо Начев, към този момент няма посочени претекстове

Проф. Начев публично не е получил заповед

Знакови болнични шефове отстранява на изпроводяк здравната министърка Асена Сербезова, разясниха пред медици. Без претекстове Сербезова е поискала махането на проф. Генчо Начев като Изпълнителен шеф на Университетската болница “Света Екатерина”, както и на шефа на Майчин дом проф. Иван Костов.

 болници1-1

Проф. Иван Костов е един от най-търсените акушер-гинеколози у нас, а през последните две години прави и десетки интервенции месечно с робота Да Винчи.

Новината към този момент се популяризира в двете лечебни заведения, разясняват я и пациенти, които са разтревожени, че на фона на напускащите България лекари, се отстраняват водещи експерти.

Самият проф. Начев, през вчерашния ден бе за първи ден на работа след отпуск и още сутринта влезе в операционната зала. “Труд” съумя да се свърже с него откакто излезе от операционната. Коментарът му бе къс: “Нямам информация от извора. Обаждат ми се доста хора да ме питат дали е правилно, давам отговор, че не зная”.

“Болницата е в съвършено финансово състояние”, сподели пред “Труд” проф. Начев. Той бе безапелационен, че УМБАЛ “Св. Екатерина” няма задължения. “В сметките ни има средства, които разрешават личния състав да получава заплати най-малко 11 месеца, без да имаме финансиране извън, или без да работим”, изясни кардиохирургът.

“Труд” научи, че са били назначени две следващи инспекции в “Света Екатерина”, които не са разкрили никакви нарушавания. След това е имало одит, резултатите от който към момента не са оповестени.

В лекарската колегия се приказва, че официално като мотив за уволнението на проф. Начев ще бъдат показани пропуски, открити от този одит. Истинската причина съгласно медици е опит за сбогом да бъдат назначени “правилните” шефове на водещи държавни лечебни заведения. В “Света Екатерина” е изцяло приключено спомагателното крило, което е отчасти оборудвано с техника (около 1/3 от апаратурата е закупена). Проф. Начев е изискал 30 млн. за закупуване на останалата част от здравната инсталация. Тази сума включва и построяването на затрупан паркинг на четири етажа.

В спомагателното крило с изключение на преместването на съдовата хирургия от Трета градска са планувани неврохирургия, неврология които ще са ядрото на център за битка с инсултите. Над болничното заведение има сертифицирана хеликоптерна площадка.

Предвидени са гръдна хирургия и пулмология, с цел да могат да се вършат трансплантации на сърца и бял дроб. Крилото е приключено с акт 16 предходната година. И се чакат въпросните 30 млн. лева, за паркинга и дообзавеждането. Парите са били заложени в бюджета, гласуван през февруари, нo персонално финансовият министър Асен Василев разпоредил да не се дават.

Подозренията на медици са, че някой се пробва да постави ръка на публичната поръчка за 30 млн. лева, както и че за поста на проф. Начев има претенденти, свързани с “Продължаваме промяната”.

Зад настояването за освобождение на шефа на “Майчин дом” проф. Иван Костов, стоят упоритостите мястото му да заеме някогашната здравна министърка от времето на Станишев доктор Таня Андреева.

Вместо отговор, дават обещание конференция

Здравното министерство увърта за уволненията

 болници2-2
Асена Сербезова

Здравното министерство увърта за уволненията на двама шефове на водещи лечебни заведения, които са и измежду най-хубавите експерти в региона на кардиохирургията и гинекологията. “Труд” зададе следните въпроси на ведомството на Асена Сербезова:

1. Подготвя ли се освобождение на шефа на УМБАЛ “Св. Екатерина” Генчо Начев и какви са претекстовете?

2. В ход ли е и освобождението на шефа на Майчин дом проф. Иван Костов и какви са претекстовете?

Вместо съответен отговор с обстоятелства, получихме заричане за конференция. Ето какво са написали от пресцентъра на министерството, в отговор на въпросите на в. “Труд”:

Информираме Ви, че в границите на актуалната седмица в Министерството на здравеопазването ще се организира конференция по отношение на резултатите от осъществените инспекции в лечебните заведения, на които Министерство на здравеопазването е принципал, какъвто ангажимент пое министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по-рано през днешния ден пред медиите.

Назначен е шеф без опит

„ Пирогов “ пред митинг поради уволнението на проф. Поромански

 болници3-2
Миналата година медиците от “Пирогов” излязоха на митинг в отбрана на уволнения си началник проф. Асен Балтов. Той бе отхвърлен от служебния министър Стойчо Кацаров.

Лекарите в “Пирогов” се стягат за нов митинг в отбрана на уволнения шеф на болничното заведение проф. Иван Поромански. Мотивите за отстраняването са открити нарушавания при инспекция.

От здравното ведомство мотивираха уволнението на проф. Поромански с това, че са осъществявани с приоритет заплащания по подписани от новото управление контракти и са арестувани заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

В намерено писмо до премиера Кирил Петков и министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова началници на клиники и отделения в “Пирогов” пишат, че оповестените аргументи за отстраняването на проф. Иван Поромански са голословни и официални.

Лекарите считат, че зад цитираната причина за освобождение - влошеното финансово положение на болничното заведение, стоят голям брой и сложни аргументи, свързани с години наред отлагани проблеми и несъответстващо ръководство.

Медиците упорстват проф. Сербезова да премисли решението си и да почете позицията на личния състав на лечебното заведение. Освен това лекарите питат за какво на мястото на проф. Поромански е назначен човек, който няма опит в ръководството на болница от подобен сан (става дума за доктор Валентин Димитров - някогашен завеждащ натоварен бранш в детската клиника към Тракийския университет - Стара Загора).

Самият проф. Поромански отхвърли изрично изказванията на Министерство на здравеопазването.

“Това е мнението на министерството, само че за жалост истината е друга. Има одит, който едвам през вчерашния ден разбрах, че е изработен някъде в края на март. Когато пристигнах на този пост ми беше ясно, че това е най-проветривото място и е обикновено в един миг принципалът да реши да ме уволни. От няколко месеца се вършат едни волни съчинения за задълженията и просрочията на Пирогов, че има 66 милиона дългове”, сподели някогашният началник на “Пирогов” в изявление за bTV.

“Такъв пестник забиха на “Пирогов” и огромните лечебни заведения, които поеха COVID-19, че просто не мога да схвана за какво. Най-много кревати - 280, имаше в “Пирогов”, от които 80 заболели бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо в допълнение. Ето ви още 6 милиона лв.. С две думи 10 милиона лв. по-малко, дадени от страната спрямо предходната година, а ние сме съумели да се оправим като сме нараснали задълженията единствено с 2 милиона лв.. Това е неприятното управление”, акцентира проф. Поромански.

Георги Велинов, именит вратар на ЦСКА: Уникален човек, избави Христо Бонев

 болници4-2

Генчо Начев не е единствено популярен доктор. Той е популярен човек с основно Ч. Всеки път, когато някой от моето потомство има потребност от консултация с кардиолог, се обръща към него. Дори доскоро си приказвах с един другар за професор Начев. Какво мога да кажа - той е същинска жива легенда! Именно той избави Христо Бонев. Направи му интервенция, която на малко места в света е допустима. Когото и да попитате, ще ви каже единствено суперлативи.

На нашата възраст имаме потребност да се консултираме постоянно с лекари. Аз постоянно се обръщам към професор Начев. И съм горделив, че мога да го нарека другар.

Не назначават доктор Красимир Петров, бил от ГЕРБ

Цяла година пробват несполучливо да сменят шефа на незабавната болница във Варна

 болници5-2  болници5-2
Варненската МБАЛ “Св. Анна” поема незабавните случаи на целия район. В рамките на 3 година актуалното управление съумя да ремонтира главно всички клиники, след което бе нарочено за промяна.

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Ръководството на незабавната варненска МБАЛ “Св. Анна” работи към този момент над година в неповторима обстановка. 73% от капитала на болничното заведение е държавен, а останалите са на общините в района. На 25 март 2021 година актуалният изпълнителен шеф доктор Красимир Петров завоюва конкурс за поста, само че служебното държавно управление не завърши процедурата. Тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров провежда нов конкурс, който бе извоюван от ортопеда доктор Николай Коларов. Мотивът на Министерство на здравеопазването да отхвърли годния мартенски избор бе неприятно ръководство, макар че за първи път от основаването си цялата болница поетапно бе главно ремонтирана и се снабди с ново съоръжение.

С решението Кацаров си навлече гнева на шефовете на клиники в болничното заведение, които в намерено писмо го укориха във надменност и липса на бистрота. Реалният претекст за настоятелното искане за рокадата бе, че доктор Петров е кадър на ГЕРБ. Рокадата по този начин и не се случи, защото три общини акционери - Варна, Аврен и Ветрино, я оспорваха в съда и по този начин новото управление не бе вписано в Търговския указател. За нуждата от одобряването му преди 2 месеца заприказва и варненският народен представител от Политическа партия и началник на здравната комисия в Народно събрание доцент Антон Тонев, само че все още рокадата не е реалност.

В другата огромна варненска болница - УМБАЛ “Св. Марина”, няма сходни земетресения. С решение от 2018 година държавното управление даде ръководството ѝ на Медицински университет-Варна. Две години по-късно изпълнителният шеф на здравното заведение проф. Валентин Игнатов бе определен за ректор на университета, а постът му зае проф. Силва Андонова. През май от болничното заведение оповестиха, че тя е завършила 2021 година на облага и без просрочени отговорности.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР