Назначаването на пълна кръвна картина не е достатъчно, припомня кардиологътВсеки

...
Назначаването на пълна кръвна картина не е достатъчно, припомня кардиологътВсеки
Коментари Харесай

Проф. Сотир Марчев: Проверете си нивата на холестерол след празниците

Назначаването на цялостна кръвна картина не е задоволително, напомня кардиологът

Всеки човек би трябвало да ревизира равнищата на холестерол в кръвта си след празниците. Това посъветва българите кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „ Тази събота “ по.

„ Всеки един здравноосигурен български жител има право на профилактичен обзор най-малко веднъж в годината. Личният доктор има право, според от възрастта на индивида, през избран интервал от време да му пуска лабораторни проучвания, в това число и за холестерол. Ето за какво е добре да се обърнем към персоналния си доктор “, изясни той.

Според него най-честата неточност, която се прави, е при назначена цялостна кръвна картина хората считат, че се вършат всички проучвания. Това проучване обаче касае единствено проучване на кръвните кафези, нищо повече. В това проучване не са включени кръвната захар и холестерола, тъй като това е биохимия, която се пуска в допълнение.

„ Холестеролът е значим, тъй като той се разгражда и от него се вършат мъжките и женските полови хормони, а в надбъбречните жлези – кортикостероидите. Когато се печем на слънце от него организмът ни витамин D. Изолацията на нервните кафези също идва от холестерола – 20% от мозъка ни в действителност е холестерол. Това значи, че той е извънредно значим “, сподели още професорът.

Холестеролът в кръвта, с изключение на всички други функционалности, които извършва, той е и пластмасовите торбичките, които използваме в всекидневието си, т.е. пакетира храната и в частност наситените мазнини. „ Когато човек употребява някакви мазнини, те се резорбират в червата и влизат в тялото. Всеки, който е виждал бензин разлят в локва, знае, че мазнините не се разтварят във вода, а кръвта е тип воден разтвор. Когато организмът би трябвало да придвижи наситените мазнини до клетките, той би трябвало по някакъв метод да ги придвижи. Затова тези мазнини се увиват в холестерол “, изясни още проф. Марчев.

Той разясни, че има няколко типа холестерол – добър и неприятен. Освен това индикаторите му са самостоятелни за всеки – в случай че при един равнищата му са високи, то различен със същите равнища може да живее без проблем.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР