Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху

...
Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху
Коментари Харесай

Министър Пулев: Без политически поръчки и конфликт на интереси във Фонда на фондовете

Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху процедурите за спор на ползи и процедури, свързани с проучване на връзки с видни политически персони. Искаме посланията, които насочваме, да са оптимално ясни: без политически поръчки във ФнФ, разсичаме възела на спор на ползи. Трябва да имаме бързи, ясни и съответни дейности, не можем да си позволим да се спекулира по тази тематика. Това ще бъде основата на одита, който стартира от на следващия ден. Това съобщи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев на брифинг, на който показа работата и стратегиите в поддръжка на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете.

„ Преговаряме интензивно за един доста забележителен спомагателен запас, който ще влезне във ФнФ. Новите средства и фондове към 2 милиарда лева да бъдат ръководени по-ефективно и оправдано, тъй че да могат да стигнат до нуждаещите се компании “, добави Пулев и добави, че ресурсът е по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП).

За капитала на ФнФ министър Пулев разясни, че идва от европейския и българския поданик по 7 европейски стратегии, като Фондът разполага с близо 1.2 милиарда лева, предопределени за бизнеса. По думите му най-значителен запас е концентриран в три от стратегиите: Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност “ (559 млн. лева.); Оперативна програма “Околна среда “ (266 млн. лева.); Оперативна програма „ Регионално развиване “ (369 млн. лева.); има и съучастничество на национално равнище. „ Този запас би трябвало да стигне до максимален набор от бенефициенти – дребни и междинни предприятия, започващи бизнеси, микро предприятия и така нататък посредством финансови медиатори по две посоки – дългови принадлежности и дялови вложения “, разясни Пулев.

По думите му дълговите принадлежности преобладават, като се работи с 13 разнообразни финансови медиатора, а посредством тях са разпределени 700 млн. лева до 1831 предприятия, които са получили заеми при облекчени условия. „ Общият размер на получените заеми и други дългови принадлежности е 422.3 млн. лева или 80% от общия вложен обществен запас “, сподели още той.

„ Нашият фокус е върху дяловите принадлежности - там има по-висок дял на рискови вложения. Тук приказваме за директна инвестиция в капитал, като 183 компании са получили финансиране по дяловите принадлежности. Общият размер на това финансиране е 84.2 млн. лева или 20% от общия вложен обществен запас. По конструкция тези принадлежности са с по-високо рисков сегмент, като напъните и идващите ни дейностите са ориентирани точно тук “, добави министърът.

Пулев уточни, че има заведен един сигнал в Министерство на нововъведенията и растежа, както и към Фонда на фондовете, за финансов медиатор, като добави, че има и медийни изявления и е бил сезиран по разнообразни канали във връзка със сегмента дяловите принадлежности. „ Веднага направихме среща, а през днешния ден даваме брифинг, с цел да съобщим, че стартира одит “, сподели още той.

„ Като допълнение ще обследваме съществуващите и ще въведем нови ясни критерии за оценъчна методология – явен развой, стъпил на всички интернационалните практики, условия за самоучастие, използвани към създателите на фирмите, минимални условия по отношение на бизнес проект, наличие на презентация, опит на екипа. В взаимозависимост от резултата на назначения одит ще създадем разбор на евентуалното връщане на двустепенна система на ръководство “, уточни още той.

„ Разбира се, ще подкрепим всички положителни практики и градивни оферти на управлението на ФнФ, като въвеждане на одитен комитет с присъединяване на външни специалисти “, заключи Пулев. Министърът заключи и задачата - без политически поръчки, без спор на ползи, вътрешно преструктуриране на отделите за усъвършенстване на работата на ФнФ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР