Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху

...
Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху
Коментари Харесай

Одит ще търси конфликт на интереси и връзки с видни политици във Фонд на фондовете -

Назначаваме одит във Фонд на фондовете (ФнФ) с фокус върху процедурите за спор на ползи и процедури, свързани с проучване на връзки с видни политически персони. Искаме посланията, които насочваме, да са оптимално ясни: без политически поръчки във ФнФ, разсичаме възела на спор на ползи. 

Това съобщи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев на брифинг, на който показа работата и стратегиите в поддръжка на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете. Трябва да имаме бързи, ясни и съответни дейности, не можем да си позволим да се спекулира по тази тематика, безапелационен бе той.

„ Преговаряме интензивно за един доста забележителен спомагателен запас, който ще влезне във ФнФ. Новите средства и фондове към 2 милиарда лева да бъдат ръководени по-ефективно и оправдано, тъй че да могат да стигнат до нуждаещите се компании “, добави Пулев и добави, че ресурсът е по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП). 

За капитала на ФнФ министър Пулев разясни, че идва от европейския и българския поданик по 7 европейски стратегии, като Фондът разполага с близо 1.2 милиарда лева, предопределени за бизнеса. По думите му най-значителен запас е концентриран в три от стратегиите: Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност “ (559 млн. лева.); Оперативна програма “Околна среда “ (266 млн. лева.); Оперативна програма „ Регионално развиване “ (369 млн. лева.); има и съучастничество на национално равнище. „ Този запас би трябвало да стигне до максимален набор от бенефициенти – дребни и междинни предприятия, започващи бизнеси, микро предприятия и така нататък посредством финансови медиатори по две посоки – дългови принадлежности и дялови вложения “, разясни Пулев.

По думите му дълговите принадлежности преобладават, като се работи с 13 разнообразни финансови медиатора, а посредством тях са разпределени 700 млн. лева до 1831 предприятия, които са получили заеми при облекчени условия. „ Общият размер на получените заеми и други дългови принадлежности е 422.3 млн. лева или 80% от общия вложен обществен запас “, сподели още той.

„ Нашият фокус е върху дяловите принадлежности - там има по-висок дял на рискови вложения. Тук приказваме за директна инвестиция в капитал, като 183 компании са получили финансиране по дяловите принадлежности. Общият размер на това финансиране е 84.2 млн. лева или 20% от общия вложен обществен запас. По конструкция тези принадлежности са с по-високо рисков сегмент, като напъните и идващите ни дейностите са ориентирани точно тук “, добави министърът.

Пулев уточни, че има заведен един сигнал в Министерство на нововъведенията и растежа, както и към Фонда на фондовете, за финансов медиатор, като добави, че има и медийни изявления и е бил сезиран по разнообразни канали във връзка със сегмента дяловите принадлежности. „ Веднага направихме среща, а през днешния ден даваме брифинг, с цел да съобщим, че стартира одит “, сподели още той.

„ Като допълнение ще обследваме съществуващите и ще въведем нови ясни критерии за оценъчна методология – явен развой, стъпил на всички интернационалните практики, условия за самоучастие, използвани към създателите на фирмите, минимални условия по отношение на бизнес проект, наличие на презентация, опит на екипа. В взаимозависимост от резултата на назначения одит ще създадем разбор на евентуалното връщане на двустепенна система на ръководство “, уточни още той.
„ Разбира се, ще подкрепим всички положителни практики и градивни оферти на управлението на ФнФ, като въвеждане на одитен комитет с присъединяване на външни специалисти “, заключи Пулев. Министърът заключи и задачата - без политически поръчки, без спор на ползи, вътрешно преструктуриране на отделите за усъвършенстване на работата на ФнФ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР