Най-задръстеният град в света е Букурещ, където шофьорите губят 134

...
Най-задръстеният град в света е Букурещ, където шофьорите губят 134
Коментари Харесай

Букурещ се оказа градът с най-големи задръствания в света

Най-задръстеният град в света е Букурещ, където водачите губят 134 часа годишно в трафик, написа през днешния ден в. " Евениментул зилей ".

По данни на приложението за следене на трафика ИНРИКС (INRIX) междинната скорост на придвижване в Букурещ е 24 км/ч, а водачите губят всяка година по 134 часа в трафика, предава Българска телеграфна агенция.

Според ИНРИКС вторият най-задръстен град в света е столицата на Колумбия - Богота, където водачите губят към 133 часа на пътя. На трето място е Ню Йорк, където водачите губят към 100 часа в трафик. Челните места в класацията се допълват от Москва (100 изгубени часа) и Париж (88 часа).

На този декор общинските съветници от партия Съюз за избавление на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) оферират план за осъществяване на единна инфраструктура с колела в Букурещ, осведоми " Евениментул зилей ". Проектът планува създаване на съвременна инфраструктура за колела, съответна за 21 век, и дава насоки за трасетата за колела и за адаптиране на кръстовищата и парковете. В него са планувани и наказания за нарушителите на оферти правилник.

" Винаги сме подкрепяли нуждата от насърчаване на различен превоз в Букурещ. Ползата от велосипедите е надалеч по-голяма от понижаване на тапите и трафика в града, и директно и съответно способства за един по-добър живот ", съобщи общинският консултант от ССР-ПЛЮС Андрей Даниел Ригу. Той добави, че през последните години е повишена използването на колела и електрически тротинетки, само че инфраструктурата, предопределена за тях, изостава и даже се утежнява, защото построените трасета не дават отговор съответно на потребностите, не са стандартизирани и не обгръщат всички квартали на града. " Искаме съвременна и сигурна мрежа, обхващаща десетки километри ", заключи съветникът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР