Най-впечатляващата и най-рядко присъжданата от съветските награди е „Орденът на

...
Най-впечатляващата и най-рядко присъжданата от съветските награди е „Орденът на
Коментари Харесай

Какви награди СССР връчва на западните си съюзници?

Най-впечатляващата и най-рядко присъжданата от руските награди е „Орденът на Победата“, декориран със 174 дребни диаманта.

От общо 17 души, удостоени с това отличие, двама са висши военачалници от американската и английската войска.
Орден „Суворов“
 Keystone-France/Gamma-Rapho/Getty Images; Михаил Кулешов/Sputnik

„Орденът Суворов“ се дава на руски военачалници, чиято увереност и досетливост в организирането и провеждането на интервенциите оказват помощ за постигането на безапелационна победа над врага. Това е една от най-почетните награди за старшите и висши офицери на Червената войска.

Орденът е основан в чест на евентуално най-хубавия военачалник в съветската история – Александър Василиевич Суворов. В актива си той има към шест гръмки победи над турските, френските и полските войски и нито едно проваляне!

Сред наградените чужденци със руския медал са висшият главнокомандващ на съюзническите войски в Европа военачалник Дуайт Айзенхауер, началникът на щаба на армиите на Съединени американски щати военачалник Джордж Маршал, американските генерали Омар Бредли и Кортни Ходжис, а също и английските фелдмаршали Алън Брук, Харолд Александър и Бърнард Монтгомъри.
Орден „Ушаков“
 Свободни източници; Sputnik

Орденът в чест на изключителния съветски военноморски пълководец Фьодор Фьодорович Ушаков е „морският“ аналог на ордена на Суворов, тъкмо както самият Ушаков е, в случай че може да се каже по този начин, „морската“ версия на пълководеца. Той също по този начин сполучливо громи турците и французите без да губи нито една борба. В доста връзки с неговите старания Руската империя доста укрепва позициите си в Черно и Средиземно море през втората половина на XVIII век.

С „Орден Ушаков“ са награждавани офицери от флота, които са се изявили мощно в подготовката и провеждането на военни дейности в морето, които сполучливо са изпълнили предоставената бойна задача, а това пък е довело до заличаване на обилни сили на съперника.

Кавалер на „Ордена Ушаков“ 1-ва степен е английският адмирал Бъртрам Рамзи. През 1940 година той възнамерява и оглавява интервенцията по евакуацията на Британския експедиционен корпус от Дюнкерк, а през 1944-а дейно управлява военноморските сили на Съюзниците при десанта в Нормандия.
Орден „Александър Невски“
 Архивна снимка; Александър Красавин/Sputnik

Учреден в чест на княза, популяризирал се със отбраната на съветските земи от немските кръстоносци през XIII век, този медал е измежду „най-бойните“ руски награди. С него най-много са награждавани не висши генерали, а фронтови офицери за проявената храброст и подвиг на бойното поле.

Първият американец, награден с медал „Александър Невски“, е майор Уилям Леверет, в чийто актив има свалени седем немски бомбардировача над Средиземно море. По-късно към него се причисляват десетки американски и английски лейтенанти, капитани и майори, които блестящо се демонстрират при освобождението на Италия и Франция. Сред носителите на ордена има и представители на висшия команден състав, като вицемаршалът на Кралските военновъздушни сили Доналд Клифърд Тиндал Бенет и генералът от дивизията на американската войска Хорас Макбрайд.

С тази почетна премия руското командване отбелязва и приноса към общата победа на френските водачи от въздушния полк Нормандия-Неман, воювал на Източния фронт като част от Военновъздушни сили на Червената войска. В същото време някои от тях стават носители на ордена още през май 1945-а. Други пък са наградени едвам за 20-ата годишнина от края на Втората международна война.
Орден „Победа“
 Сергей Кузмичев; Д. Герман/Sputnik

След триумфа на Червената войска при Курската дъга през лятото на 1943 година, който бележи радикален поврат във Втората международна война, руското управление обмисля да учреди специфична премия за най-отличилите се пълководци. Така се появява висшият боен медал на Съюз на съветските социалистически републики „Победа“.

Украсен със злато, сребро и 174 дребни диаманта, орденът става в действителност елитна премия. За целия интервал на съществуването му с него са наградени единствено 17 души, измежду които са редица руски маршали, генералисимус Йосиф Сталин, маршалът на Югославия Йосип Броз Тито и румънският крал Михаил I.

С такава почетна премия естествено са били отличени и най-висшите военни ръководители на съюзническите западни армии. „Победа“ е присъден на военачалник Дуайт Айзенхауер и на фелдмаршал Бърнард Монтгомъри. 

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР