Най-високи са били цените в Гърция и Италия, най-евтино -

...
Най-високи са били цените в Гърция и Италия, най-евтино -
Коментари Харесай

Токът за бизнеса у нас е поскъпнал за полугодието с 80,5%

Най-високи са били цените в Гърция и Италия, най-евтино - във Финландия и Швеция

Цените на електрическата енергия за небитови клиенти (с ползване сред 500 MWh и 2 000 MWh) през първата половина на 2022 година са най-високи в Гърция (0,3042 евро за кВтч) и Италия (0,2525 евро за кВтч). Най-ниските цени се следят във Финландия (0,0808 евро за кВтч) и Швеция (0,1117 евро за кВтч).

Цените за електрическа енергия за същата група небитови консуматори в България са се повишили доста от 0.0962 евро/кВтч през първото полугодие на 2021 до 0,1736 евро/кВтч (+80,5%). Тази цена би била надалеч по-висока в случай че не съществуваше програмата за обезщетения, а точно над 0,23 евро/кВтч, пише .

Средната цена в Европейски Съюз през първото полугодие на 2022 година е била 0,1833 евро за кВтч.

Обобщените данни са среднопретеглени стойности като се взема поради междинното ползване във всяка група.

Дял на невъзстановимите налози и такси в цените на електрическата енергия

През първата половина на 2022 година делът на налозите е най-голям в Полша, следвана от Латвия и Кипър, където невъзстановимите налози и такси съставляват надлежно 36,5 %, 32,1 % и 30,3 % от общата цена. Делът на налозите за Европейски Съюз е 12,6 %.

От другата страна с негативен дял на налозите се подреждат България (-36,6%), Гърция (-21,5%), Португалия (-12,4%) и Унгария (-7%).

Дял на разноските за транспорт и систематизиране в мрежовите разноски при небитовите консуматори на електрическа енергия

Разходите за транспорт и систематизиране се регистрират единствено един път годишно, в края на второто полугодие. Този параграф се отнася до данни за 2021 година Идентично с битовите консуматори, разноските за систематизиране имат максимален дял спрямо разноските за транспорт. Това е обикновено за всички типове мрежи, в това число и за електроенергийната система. Преносната мрежа се употребява за транспорт на огромни количества сила на огромни дистанции. Разпределителната мрежа нормално е мястото, където се свързват потребителите. Разпределителната мрежа е по-гъста от преносната, заради което се чака делът ѝ в разноските да бъде по-висок.

Държавите с по-малка плътност на популацията се нуждаят от по-обширна преносна мрежа, с цел да посрещнат потребностите си. Разходите за нея са по-високи в съпоставяне със страните с по-висока плътност на популацията. По-малките страни с по-гъсто население употребяват най-вече разпределителната си мрежа.

Някои небитови консуматори обаче могат да бъдат непосредствено свързани към преносната мрежа или да употребяват част от разпределителната мрежа (само приблизително напрежение). Следователно делът на разноските за транспорт може да бъде по-висок спрямо битовите консуматори, както е случая с България.

През 2021 година Чешката република, Швеция и Австрия са имали най-голям дял на разноските за систематизиране в мрежовите разноски, надлежно 91,2 %, 88,3 % и 84,1 %. От друга страна, през 2021 година в Дания, Белгия и Италия разноските за транспорт образуват максимален дял в мрежовата компонента- надлежно 58 %, 57,5 % и 56,4 %.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР