Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии.

...
Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии.
Коментари Харесай

Кнсб Съобщи Смразяващата Новина Преди 2 Мин: Леден Душ За Безброй Български Семейства!

Най-висока продължава да бъде заплатата за бранша на осведомителните технологии.

За 2018 година България продължава да е с най-ниската работна заплата в Европейски Съюз, като брутната е била 580 евро. За съпоставяне в Германия брутната заплата е била 3880 евро.

КНСБ предлага посредством поредни стъпки и годишно нарастване на заплатите с 12 до 15% годишно междинната работна заплата да доближи през 2022 година 1800 - 1900 лева при ниво на минимална заплата от 900 лева

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите " Ресторантьорство ", " Социална работа ", " Обслужване на здания " и " Озеленяване ", а в индустрията - " Производство на дървен материал ", на мебели и облекло, както и обработката на кожи. Икономистът от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Любослав Костов разяснява:

" 5.2 пъти е била през 2017 година разликата сред най-високата и най-ниска междинна работна заплата по браншове. През миналата година към този момент е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, по този начин и в държавния бранш, само че разликата сред най-долните и най-горните работни заплати, в случай че най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са осведомителни технологии, финансови услуги и така нататък - тази разлика нараства. И следи се изключителна поляризация на обществото и изгубване на междинната класа ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР