Най-вероятно Великобритания изпада в рецесия, тъй като растящите лихвени проценти

...
Най-вероятно Великобритания изпада в рецесия, тъй като растящите лихвени проценти
Коментари Харесай

Великобритания изпада в рецесия и само един бизнес я заобикаля

Най-вероятно Англия изпада в криза, защото растящите лихвени проценти и растящата безработица накараха семействата да бъдат по-предпазливи във връзка с разноските си. Това демонстрира разбор на Bloomberg Economics, който пресмята, че има 52% късмет за " лека криза през втората половина на 2023 година ". На този декор бизнесът, който се оправя най-добре и все още на процедура " заобикаля рецесията " е секторът на услугите, написа Reuters.

Макар че претърпява загуба на инерция за трети следващ месец през октомври, поради високите лихвени проценти и разноските за живот, оказващи напън върху търсенето, бизнесът с услуги демонстрира, че се оправя добре с рецесията. Въпреки това и тук нещата не са розови. Новите поръчки на Острова спаднаха с най-бързия си ритъм тази година, отразявайки слабото вътрешно търсене, макар че задграничните поръчки от Съединени американски щати и Близкия изток бяха мощни.
 Нидерландия изпадна в криза
Една от най-богатите европейски страни изпадна в криза

Това е петата по величина стопанска система в Еврозоната

Потребителски цени

Британската инфлация доближи равнища от 6,7% през септември, което я прави най-високата във всички развити стопански системи. Секторът на услугите обаче сподели най-слабото нарастване на индустриалните разноски на предприятията от февруари 2021 година, защото намаляващите разноски за първични материали и отстъпките от страна на доставчиците компенсират продължаващия напън нагоре от възходящите сметки за заплати и разноските за гориво.

Цените на фирмите за услуги се покачиха най-вече за три месеца, само че покачванията бяха по-малки от първото полугодие.
 Снимка 403696
Източник:

Проблем за управляващите

Рецесията би била " съществено главоболие " за премиера на Англия Риши Сунак, който би трябвало да взе участие в избори следващата година, разясняват политически анализатори. Рецесията може да усили възможностите Bank of England да се насочи към понижаване на лихвените проценти, изключително в случай че инфлацията спадне внезапно, каквито упования има.

" Това ще бъде близка разлика сред застоялост и леко стесняване, само че възможностите са незначителни в интерес на последното. Рисковете са, че спадът в производството е малко по-рязък, в сравнение с сме отбелязали преди ", споделя Дан Хенсън - анализатор в Bloomberg Economics. 

Икономисти предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е понижен с 0,1% през трите месеца до септември, сочи изследване на Bloomberg от петък следобяд. BOE чака безработицата, която в този момент е 4,3%, да нарасне до 5,1% до 2026 година.

Миналата седмица Bank of England оцени 50% шанса за криза в своя плануван интервал.
 Рецесия грози стопанската система на еврозоната още тази година
Рецесия грози стопанската система на еврозоната още тази година

Брутният вътрешен артикул в страните членки на еврозоната, е понижен с 0,1% през третото тримесечие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР