Най-вероятно бихте предположили, че водещ инвеститор с активи в множество

...
Най-вероятно бихте предположили, че водещ инвеститор с активи в множество
Коментари Харесай

Защо Уорън Бъфет не разчита на икономически прогнози за правене на инвестиции

Най-вероятно бихте предположили, че водещ вложител с активи в голям брой промишлености обръща огромна внимание на прогнозите на икономистите. Това обаче не важи за Уорън Бъфет, или най-малко той твърди по този начин, написа Сам Ро за YahooFinance.

„ Смятаме, че всяка компания, която има икономист, има един чиновник допълнително “, сподели Бъфет по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway  през 2015 година

Една от главните аргументи той да не разчита на това, което споделят икономистите е, че те просто не са изключително положителни даването на прогнози. През последните години Бъфет показва съществуването на облигации за триони долари с негативни лихвени проценти като нещо, което съвсем никой икономист не е планувал.

„ Постоянно се случва нещо друго. Това е една причина икономическите прогнози просто да не играят роля в нашите решения. За 54 години аз и моят сътрудник Чарли Мънгър в никакъв случай не сме вземали решение на база на икономическа прогнозата. Ние вършим бизнес прогнози за това какво ще вършат обособени компании с течение на времето и ги съпоставяме с цените, които трябваше да платим за техни активи. Никога не сме казвали „ да “ на нещо, тъй като сме мислили, че стопанската система ще се оправи добре през идната година или две. Същевременно с това в никакъв случай не сме казвали не на нещо, тъй като сме в средата на паника… Има прекалено много променливи “, сподели Бъфет по отношение на ненадеждността на икономическите прогнози.

Репутацията на Бъфет е построена на база на способността му да залага на печеливши акции, а не на познанията му като макростратег. За това постоянно може да чувате от него да приказва за търсенето на страхотни бизнес със страхотни мениджъри. Причината е, че тези компании ще се показват добре както в положителни времена, по този начин и в сложни.

Нещо, което всички научихме по време на пандемията от COVID-19, е, че появяването на провокации не значи безусловно, че всички предприятията са обречени. Много компании се оказаха удивително приспособими към непрекъснато изменящите се условия на правене на бизнес.

След като опасенията за инфлацията започнаха да нарастват преди година, някои икономисти предизвестиха, че възходящите разноски на фирмите ще доведат до срив на корпоративните облаги. Въпреки че този прогноза звучи разумно от икономическа позиция, доста корпорации продължиха да регистрират положителни маржове през идващите тримесечия.

Когато Бъфет търси идната акция за закупуване, той не мисли за това дали икономическите условия ще бъдат положителни или неприятни в близкото бъдеще. Той търси бизнеси на положителни цени, които чака да генерират постоянни резултати в дълготраен проект, без значение пред какви стопански условия ще им се наложи да се изправят в кратковременен проект.

„ Ще имаме положителни години, неприятни години и такива, които са нещо по средата. Може би ще имаме и някои пагубна година. Нас ни интересува цената, а не идващите 12 месеца “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР