Най-вероятната причина за преливане на водоемите в Бургаско са падналите

...
Най-вероятната причина за преливане на водоемите в Бургаско са падналите
Коментари Харесай

Караниколов: Водоемите в Бургаско са прелели заради падналите валежи, говори се за 200 л./кв. м.


Най-вероятната причина за преливане на водоемите в Бургаско са падналите превалявания през последното денонощие. Дава се информация, че това са към 200 литра на кв.м. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Караниколов изнесе данни за язовирите в Бургаска област в Народното събрание.

Проблемният язовир „ Чутурата “, от който е тръгнало преливане, е благосъстоятелност на юридическо лице „ ДМ ООД “. При язовири „ Чамджик 1 “, благосъстоятелност на община Каменово и язовир „ Чамджик 2 “, благосъстоятелност отново на общината, язовирната стена е с облицовка и опустошения след проливни превалявания през октомври 2014 година В община Бургас, кв. „ Меден рудник “ има 4 броя каскадни язовири - „ Сухото дере “ 1,2,3 и 4, притежател е ЗКП „ Бъдеще “. Язовир „ Блаза “ е благосъстоятелност на община Айтос.

„ Всички тези язовири са с наставление за разчистване на дървесната и храстовата растителност, както и за възобновяване на местни обшивки. Язовирите към селата Черни връх, Ливада и Полски извор са с разрушени стени през 2014 година вследствие на проливни дъждове, като под тези язовири няма обитаеми места и воден отток към тях не е причина за човешки жертви “, уточни министърът.

Той изясни, че са разпоредени спомагателни командировки на чиновници в Бургас и 24-часово дежурство на проблематичните язовири. Екипите на държавната организация обхождат водоемите в района още от предходната нощ. Сформиран е спешен щаб в ДАМТН.

„ Язовир „ Трояново “ е изправен, има и свободен размер. Към момента общият брой на язовирите, които имат разкъсване или нарушаване на язовирните стени в област Бургас са 7. Това са каскадни язовири, като 4 от тях са в община Бургас, а 3 са в община Каменово. Всички те са с под 50 000 кубични метра като се изключи язовир „ Чутората “, който е с размер 100 000. Нито един от тях не е включен в листата на евентуално рисковите и не би следвало да сътвори приливна вълна. В община Каменово преливат язовирите Чамджик 3 и 4. Под тях няма обитаеми места и водният отток не е причина за човешките жертви “, уточни министърът на стопанската система.

През нощта преливане имало единствено на язовир „ Чутората “. Първоначалната информация е, че водата от Чамджик 3 и 4 се е вляла в язовир „ Чутората “, което е каскада към 02.00 часа през нощта, който е бил с отворен изпускател, само че приливната вълна е носела почва и растителност, която го е запушила. „ Това е довело до внезапното повишение на равнището и преливане на язовирната стена. ДАМТН е открила контакт с локалните управляващи в Каменово, като по техни данни последните инспекции са били предходната седмица и не са установили проблемите “, сподели още Емил Караниколов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР