Най-важното нещо за един мъж е да знае, че когато

...
Най-важното нещо за един мъж е да знае, че когато
Коментари Харесай

Той очароваше всички жени освен мъртвите - КЛАРК ГЕЙБЪЛ

Най-важното нещо за един мъж е да знае, че когато се доближава до входната си врата, някой от вътрешната страна чака и се пробва да чуе стъпките му. – Кларк Гейбъл

Кларк Гейбъл цари в Холивуд в продължение на повече от 30 години. Кинозвезда в над 60 кино лентата сред 1930 и 1960 година, царят на Холивуд постоянно играе ролята на „ юначага “. Той е един от най-знаменитите сeкс-символи на екрана.

Ролята на вестникарския магнат в „ Това се случи една вечер “ му печели Оскар, само че репутацията му на огромен прелъстител е обвързвана на първо място с облика на Рет Бътлър в „ Отнесени от вихъра “.

Гейбъл е отгледан от предана, само че властническа мащеха; без татко му /пътуващ служащ по петролните сонди/ да се меси изключително в неговото образование. Поради неголямо увлечение към знанието Гейбъл изоставя учебното заведение в доста ранна възраст и откакто за известно време пробва да работи в една фабрика за произвеждане на автомобилни гуми в родния си град Охайо, той взема решение да осъществя фантазията си да стане комедиен артист.

Без да държи и минимум сметка за схващанията на татко си, който поддържа, че „ комедийните функции са подобаващи за женствените мъже “, той кръстосва страната като клоун в една пътуваща натрупа.

Когато идва в Портланд, щата Орегон, се ангажира в дребна театрална натрупа и там за пръв път се демонстрира като артист. Увлечен повече от театъра, в сравнение с от киното, Гейбъл при все че отпътува за Холивуд и взе участие като фигурант в всеобщите подиуми. И макар че шефовете в Холивуд се бавят с оценката на неговите благоприятни условия, дамите незабавно откриват секcуалния му магнетизъм.

Когато въпреки всичко една от фирмите го назначава, тя поема и разноските по поправката на неговите развалени и зле ситуирани зъби, като създава за новия си жребец стила „ състезателен мъжага “.

Гейбъл остава непретенциозен даже и откакто към този момент е кинозвезда. За него постоянно е чест да премине през тълпите от обожатели, раздавайки подписи. Той обича да споделя, че без тях би останал без работа.

Висок 1,80 м, безупречно грациозен, Гейбъл е превзет от манията за непорочност. Той взима по няколко душа дневно, бръсне си освен подмишниците, само че и гърдите. Много уединен, той избира компанията на машинистите и техниците от киностудията – мъже, с които може да пие, да лови риба и да ловува. Смята ги за свои равни.

Гейбъл бди славата да не се отвърне от него и след триумфалната вечер, когато получава своя Оскар, го чуват да мърмори: „ Не бих сменил размера на шапката си “.

Жените обичат Гейбъл и той им отвръща със същото. За това свидетелстват десетките, а може би стотици негови връзки по време на цялата му дълга кариера.

Някои споделят, че той имал уязвимост към зрелите дами и акцентират за доказателство първите му два брака. Но това са повече съюзи по сметка, в сравнение с по обич.

Първата жена на Гейбъл , Жозефин Дилон , негова преподавателка по трагично изкуство, е със седемнайсет години по-голяма от него. Тя декларира по-късно, че те с Гейбъл не са имали никаква сeксуална връзка и че бракът им в никакъв случай не е бил употребяван.

Сетне Гейбъл се дами за разведената 46-годишна Рия Лангам от Хюстън, която го окуражава и майчински се грижи за него при започване на кариерата му. Сам Гейбъл признава: „ Зрялата жена вижда, схваща и знае повече от младото момиче… “

Обаче Гейбъл не се оставя напълно в примката на зрелите дами. По време на снимането на един филм, в който играе основната роля, той има буйна връзка със своята партньорка Джоан Кроуфорд , която по това време е на 27 години. По-късно тя споделя за него:

Той имаше по-голям естествен магнетизъм, от който и да е на света.

Тя прибавя, че не позволява опцията жена, която работи с Гейбъл , да не таи секcуално увлечение към него.

Крауфорд и Гейбъл резервират другарската си връзка в продължение на доста години, само че философски поставят завършек на любовната си идилия по заповед на своите кинопродуценти, още повече, че всеки от тях е женен по това време.

После Гейбъл среща Карол Ломбард , едно „ момиче на танца “. Ломбард , наподобява, е огромната обич на живота му.

Гейбъл , който по природа е спокоен и затворен, е незабавно притеглен от свежестта и възприятието за комизъм на дребната русокоска. Те си измислят смешните обращения „ Ма “ „ Па “ и през цялото време стават неразделни.

Ломбард му устройва разнообразни закачки. Тя оставя да вземем за пример в неговата гардеробна опакова в цветна хартия за подарък трикотажен бандаж с надпис: „ Пази го на топло. Занеси го у дома незасегнат “. Без никакво притеснение му оповестява, че е уредила да вземат отпечатъци на краката и ръцете му, а също по този начин и на пeниса върху циментения плочник пред Китайския спектакъл. Но един път я чуват да мърмори: „ Обожавам Кларк, само че той не е добър ухажор. “

Ломбард съпровожда Гейбъл по време на екскурзии, на лов и лов на риба. Те спят под намерено небе и един път даже се любят в един курник. Веднага откакто на Гейбъл е даден бракоразвод с Рия , двамата с Ломбард провеждат същинската си женитба в Кингам, Аризона. След брака буйността на Ломбард се успокоява и новата брачна половинка се пробва да се приспособи към доста по-спокойния метод на живот, мечтан от Гейбъл .

Един техен другар, който ги следи непрекъснато, вижда, че тя скоро става изцяло друга от момичето, което на една конференция смело заявява, че Гейбъл не е обрязан. Единственият облак, който помрачава щастието на обожаваната от цялостен Холивуд двойка, е невъзможността им да имат деца.

„ Той правеше безкрайни проби на спeрмaта си и опитваше всички известни любовни пози “, споделя един негов другар. Друг прибавя: „ Те са подготвени да се любят провесени от някой прозорец, в случай че им се каже, че това ще помогне. “

Но каквато и обич да засвидетелства на Ломбард , Гейбъл не може да остане мъж единствено не една жена. Ломбард избухва всякога, когато честите изгубвания на Гейбъл с някоя партньорка стават обществена загадка.

Гейбъл е смачкан от гибелта на Ломбард , която умира при самолетна злополука едвам три години след женитбата им. Той прекарва остатъка от живота си в търсене на втора Ломбард .

След като натръшква цяла кохорта от дами, като се почне с хубавиците от Палм Бийч и се стигне до дъщерята на един риболовец, той най-после се дами за лейди Силвия Ашли . Съюзът им е къс. Гейбъл признава по-късно, че е бил пийнал в деня на тяхната женитба.

На 54 години той се дами за пети и финален път за една с 10 години по-млада от него актриса. Руса, дребничка, пленителна, Кей Спрекълз прави всичко по силите си, с цел да съвпадне с търсения от нейния брачен партньор блян. Тя и Гейбъл прекарват спокойни дни в тяхното ранчо до деня на сърдечната рецесия, която отнася Гейбъл тъкмо преди започването на фотосите за новия му филм.

Джон , техният наследник, се ражда пет месеца след гибелта на Гейбъл .

Жените в живота му

Гейбъл не е взискателен при избора на партньорките си. Сценаристката Анита Лууз разкрива, че той споделя остарялото американско разбиране, съгласно което мъжът би трябвало да спи с всички девойки, които се появят на пътя му. А на „ царя “ му би трябвало единствено да повдигне дребния си пръст, с цел да има момичето, което пожелае.

Но от време на време той избира да вкарва в леглото си доста скъпи прoститyтки. Когато го питат за какво го прави, откакто би могъл да има което и да е момиче напълно гратис, той дава отговор:

Другите се задълбочават, мечтаят за буйна идилия, за екранна обич. Аз не желая да бъда най-знаменитият ухажор на света.

Той е привличан освен от хубавици. Когато един негов другар го пита за какво излиза с тази долнопробна дунда, Гейбъл дава отговор: „ Защото нея открих “.

Той има прекомерно дълга връзка, която трае повече от дванайсетина години, с една холивудска сценаристка, прекомерно грозна и смешно дребна жена. Тази връзка остава в загадка с изключение единствено за някои най-интимни другари. Той се среща постоянно с нея и тя признава един път:

Когато Кларк ме обгръща и прониква в мен, не чувствам нищо вълнуващо. Той не е нищо изключително. Но когато отворя очи и си дам сметка, че това е великият Гейбъл, самият Гейбъл – това доближавам до пароксизъм.

Гейбъл се възползва и от партньорките си, които се роят към него по време на работа. Той ги ухажва на екрана и се люби с тях зад него. Веднъж, разглеждайки една холивудска галерия, показана от кинокомпаниите, отбелязва:

Какво превъзходно ревю на хубавици. Като си помисля единствено, че всички съм имал.

Името на Гейбъл е сантиментално обвързвано с всичките му партньорки на екрана, от Грейс Кели и Ава Гарднър до Джийн Харлоу , без значение дали догатките са основателни.

„ Царят “ не се задоволява да играе на екрана ролята на мъж, той е „ Мъжът “. Не една актриса споделя: „ Вярвам, че всяка жена, която го срещне, се влюбва в него “.

Както добре го формулира Джоан Блондел : „ Той очароваше всички дами с изключение на мъртвите “.

„ Интимният живот на великите “, Уолъс, Валешински

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР