Най-важно е да решим демографската криза, пътят е по-високо качество

...
Най-важно е да решим демографската криза, пътят е по-високо качество
Коментари Харесай

Самандов: Плуваме срещу течението, за да изградим просперираща държава

Най-важно е да решим демографската рецесия, пътят е по-високо качество на живот Ние, " Български напредък ", сме потвърдили, че можем и знаем по какъв начин да се оправяме с рецесиите, споделя Георги Самандов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
Георги Самандов е ученик на ЕГ " Акад. Людмил Стоянов ", гр. Благоевград, с профил немски език и осведомителни технологии. Бакалавърската си степен е придобил от Технически университет - София със компетентност " Електроенергетика и електрообзавеждане ". Магистърската му степен също е от ТУ-София, със компетентност " Електрически мрежи и системи ". Интересите му са свързани с ВЕИ системите и софтуерното им ръководство. От 2013 година до 2021г. е част от екипа на енергиен търговец.

Георги Самандов взе участие като зам.-министър на енергетиката във втория длъжностен кабинет на Стефан Янев.

-->

Без образовано население няма по какъв начин да градим мощна стопанска система Българите сме царе на разединението, само че е време за обединяване Новото законодателство в енергетиката е наложително
 

- Г-н Самандов, за какво решихте да се занимавате с политика?

- За мен политиката в никакъв случай не е била самоцел. Политическата система е основана да взема решение проблемите на обществото и включването ми е вследствие на желанието да допринеса за благоденствието на българските жители с познанията, които съм натрупал през годините. В политиката от ден на ден се вижда неналичието на експертиза, нещо което желая да трансформира.

- С коя идея партия " Български напредък " Ви завоюва?

- Каузите на Политическа партия " Български напредък " ги задават съидейниците, участващи в партията. Привлече ме концепцията на господин Янев за друг вид политика. В взаимната ни работа през втория длъжностен кабинет, управителен от него, аз се уверих в лидерските му качества и уменията му да основава, управлява и сплотява екип. Липсата на " червени линии " ме стимулира да вземам участие, тъй като българите сме царе на разединението, само че мисля, че е настъпил моментът за обединяване. И още нещо - елементарно е да се плува по течението, само че знаем, че по този начин нищо велико не се случва. Ние ще плуваме против течението, тъй като единствено по този начин можем да изградим просперираща страна, която да завещаем на децата си.

- Време ли е младежите да влязат в политиката?

- В политиката не би трябвало да използваме прилагателни и категоризации. Новите предварителни избори са резултат на ръководството на така наречен " млади ", " образовани ", " красиви " и така нататък С политика би трябвало да се занимават квалифицираните хора. В Политическа партия " Български напредък " желаеме да съвместим житейския опит на по-старата генерация политици с дързостта на по-младите такива. Но наложителното ни изискване е хората от нашата групировка да са с положително име в обществото и да са потвърдени експерти в сферата, в която работят. Само такава симбиоза подсигурява образуването на сполучливи политики.

- Кои са посланията Ви за тази акция?

- Посланията ни към българските жители освен през акцията, а като цяло са свързани с проблемите на нацията ни, а точно подобряването на демографската конюнктура в страната, повишение качеството на образованието и развиване на стопанската система на страната, тъй като без образовано население няма по какъв начин да градим мощна стопанска система, която да е поръчител за повишение на раждаемостта. Искаме да създадем една предвидима и привлекателна бизнес среда, която освен да накара младежите да останат у нас, само че и да бъде тласък да се върнат тези, които към този момент са отпътували.

- Очертайте три целта на партия " Български напредък ".

- За нас най-важното е решаването на демографската рецесия, за което е нужно повишение на качеството на живот на хората. Затова тук прибавяме - обучение, опазване на здравето, стопанска система, просвета. Това са дълготрайни цели. Разбира се, би трябвало да се стартира с решение на най-наболелите въпроси - цени, приходи. Убедени сме, че положителните резултати при решаването на демографската рецесия подсигуряват възхода на България.

- Какви ограничения би трябвало да се вземат в бранш енергетика? Спешни и в дълготраен проект?

- Временните ограничения са заложени от нас още като длъжностен кабинет през 2021 година и  започнаха да дават резултат. За страдание, в границите на седем месеца безпринципната коалиция съумя да внесе немислим безпорядък в бранш " Енергетика ". Мерките, които в кратковременен проект биха облекчили българския бизнес, са свързани с вярно установяване на групата бизнеси, получаващи обезщетения, улеснение на процедурите за присъединение на ВЕИ мощности за лична консумация, събиране в ФСЕС /Фонд " Сигурност на енергийната система " / на свръхпечалбите от субсидираните досега ВЕИ /Възобновяеми енергийни източници/ производители и потреблението им за обезщетения. В дълготраен проект би трябвало да се осъвремени енергийната тактика на страната и да се следват устойчиви политики в бранша.

- Какъв да бъде правилото, по който се раздават обезщетенията?

- Първо би трябвало да се дефинира кой има потребност от компенсиране. За образец ще дам " Лукойл Нефтохим ", която е била обезщетена от всеки български жител с над 100 млн. лв. за последните няколко месеца, само че цените на колонките продължиха да гонят европейските. Какво тъкмо компенсирахме и по какъв начин ние бяхме обезщетени от монополиста? Щом цените крайните цени следваха " пазара " беше редно тези 100 млн. лв. да се употребяват за обучение, пенсии, обществени действия. Мисля, че моментният механизъм за отплата на бизнеса, който се прави от търговците на електрическа енергия, е несполучлив. Компенсациите би трябвало да се правят през Национална агенция за приходите. По този метод компенсирането ще се случва по-бързо и огромна част от сивия бранш ще бъде кръстосан.

- Ако Вие бяхте в ръководството, по какъв начин бихте осъществил правилото 30+30+30+10 за доставки на газ?

- Не мисля, че щяхме да достигнем до такава огромна рецесия, в случай че ние управлявахме българската енергетика, която през седемте месеца на постоянния кабинет се държеше на командно дишане от лаици. Изпитанията през мандата на служебния кабинет на господин Янев не бяха по-малки от тези сега, само че съвсем никой не разбра за тях, тъй като с навременни намеси прекратявахме проблемите в зародиш.

Както знаете по предварителни изследвания в акваторията на Черно море има съществени количества природен газ, които биха покривали най-малко 10% от потребностите ни. Останалите 30+30+30 биха били плод на разнообразни комбинации от импорт, тъй като газът не е " американски ", " съветски ", " алжирски ". Той има химически състав, за който дава отговор само систематичния оператор - " Булгартрансгаз " ЕАД. Обществото ни се интересува само от сигурността на доставката и допустимо най-ниската цена на продукта. Сигурност се реализира с развиване на личната ни газова инфраструктура, а ниската цена е резултат на договаряния с оптимален брой международни контрагенти.

- Трябва ли да изнасяме електрическа енергия?

- Износът не би трябвало да стопира, тъй като той генерира основна част от средствата за обезщетения, а глобите от Европейски Съюз за такава мярка са доста съществени. По-скоро би трябвало да се преразгледа формата на българския пазар на електрическа енергия, който се " командва " от държавния монополист " Българска самостоятелна енергийна борса ". През годините тя не се реформира, а в противен случай - фрагментира се и вместо да улесни търговията, се изкриви.

- Какво е бъдещето на нуклеарната енергетика у нас?

- Ядрената сила е фундаментална за българската енергетика и тя наложително би трябвало да се развива. България е притежател на два консервирани реактора, които час по-скоро би трябвало да бъдат въведени в употреба. Според нас това е редно да се осъществя на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", защото човешкия и техническия капацитет там е разполагаем. До 2051 актуалните мощности на АЕЦ " Козлодуй " ще бъдат изведени от приложимост и развиването на седми и осми блок става наложително, даже към този момент закъсняваме. Също по този начин сме радетели за бъдещето развиване на плана АЕЦ " Белене ", само че при ясни условия и процедури.

- Необходимо ли е ново законодателство в региона на енергетиката?

- Не е належащо, а е наложително! Особено във времена като днешните се виждат минусите на остарялото ни законодателство. За образец давам изменението на разпоредбите за търговия с електрическа сила от 01 октомври 2022 година, препоръчано от " ЕСО " ЕАД и утвърдено от КЕВР, което по предварителни наши калкулации ще увеличи цената на електрическата енергия за бизнеса шоково с над 100 лева/МВтч. Всичко това се случва на прага на извънредно тежък зимен сезон, а безотговорността още веднъж ще бъде обща.

- Защо хората да гласоподават за Вас и КП " Български напредък "?

- Призовавам българските жители на 02 октомври 2022 да гласоподават с бюлетина №15 за КП " Български напредък ", тъй като ние сме потвърдили, че можем и знаем по какъв начин да се оправяме с рецесиите, отстоявали сме и ще отстояваме българската позиция в Европейски Съюз и в международен мащаб, няма да позволим на европейските и българските служители безнаказано да се упражняват върху българските жители. Ще създадем цената на живота на българския жител още веднъж търпима и всички дружно ще допринесем за възхода на България!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР