Най-важните открития, моментът на внезапното проблясване на мисълта заради което

...
Най-важните открития, моментът на внезапното проблясване на мисълта заради което
Коментари Харесай

Да живее ереста!“ Пол Греъм за търсенето на нови идеи

Най-важните открития, моментът на неочакваното блещукане на мисълта поради което си коства да извикаме " Еврика " се крият в сенките на неправилни аксиоми и хрумвания. В това има вяра известният рисков вложителят Пол Греъм. Ето какво още има да каже той по този въпрос.

Ако откриете нещо ново има огромна възможност да Ви обвинят в някакъв тип разкол. За да се открие нещо ново би трябвало да се работи върху хрумвания, които са положителни, само че не са явни – в случай че концепцията е добра, то други хора най-вероятно към този момент работят по нея. Един постоянно срещан метод да намерите добра неочевидна концепция е да погледнете в сенките на неправилното разбиране, към което хората са доста привързани.

Но каквото и да откриете, до момента в който работите върху сходна концепция, ще бъде в несъгласие с общоприетото разбиране, което е криело нейната стойност. И хората, които се придържат към тази неправилна аксиома, ще излеят недоволството си върху вас. Ярки образци на този феномен са Галилей и Дарвин, само че по принцип, той може би постоянно е част от съпротивата против нови хрумвания.

Ето за какво е изключително рисково за организация или общество да имат просвета, която тормози хората за нелепости. Потискайки еретичните хрумвания, вие не просто пречите на хората да борят с неправилните аксиоми, които се пробвате да отбраните. Вие потискате всевъзможни хрумвания, за която косвено се загатва, че е неправилна.

 Затова е изключително рисково за организация или общество да има навика да се нахвърля против ереста.

Около всяка заветна неправилна аксиома има мъртва зона от неразучени хрумвания. И колкото по-абсурдна е аксиомата, толкоз по-голяма е нейната мъртва зона.

Това събитие има и позитивна страна.

Има и позитивна страна на този феномен. Ако търсите нови хрумвания един от методите да ги намерите е да търсите разкол. Когато погледнете въпроса от тази точка, депресиращо огромната „ мъртва зона “ към неправилни показа става вълнуващо огромна мина за нови хрумвания.

Източник: Пол Греъм, блог / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР