Най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора

...
Най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора
Коментари Харесай

Румен Радев: Най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора

Най-важната стратегическа цел за България е развиването на младежите - духовно и физическо - инвестицията в нашето бъдеще. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по връчване на националния приз " Студент на годината ". Той връчи премията " Студент на годината - 2022 " на Радина Иванова Бодурова, която е трети курс във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ".

Държавният глава означи, че сме на прага на следващата предизборна акция и чуваме всевъзможни стратегически цели, само че най-важната е тази. Според него, в случай че не бъде заложено на тази цел, всички останали губят смисъл.

Румен Радев сподели на студентите, че разчита те да вземат участие интензивно в този развой, с цел да държат високо равнището на националните упоритости. Според президента на студентите се пада и задачата да трансформират моралния климат в страната и да изметат незнанието и лъжата от публичния живот. Държавният глава прикани студентите да не се приземяват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безизходност. " Тази безизходност и обърканост прокуди стотици хиляди младежи надалеч от България ", счита Радев.

Президентът уточни, че чака студентите да поемат тяхната поколенченска задача да отхвърлят фатализма, да отстояват справедливостта и напредъка. " Студентите във всички времена и по света, и в България са съвестта на нацията, а в България към този момент няма доста хора ", сподели още той и посъветва студентите да бъдат сериозни и непримирими, когато става дума за полезности и за родно място.

По думите му образованието и науката са ключът към устойчивото развиване на всяко общество. " В науката мъчно можеш да бъдеш подведен, както и мъчно да заблудиш. Защото, с изключение на юношески възторг, науката би трябвало да се опира на явен модел с правила, насочени към съответни резултати ", изясни президентът. Президентът цитира и нобелист, който на въпрос от какво се опасява най-вече е отворил - в бъдеще Гугъл да не бъде превърнато в универсално мерило за истина. " Университетите са противоотрова на тези заблуди ", сподели още той.

Събитията от последните години ясно сподели, че вярата за кротичък, сигурен, обективен и спокоен свят се отсрочва за несигурно бъдеще, съобщи Радев. Според него светът от ден на ден се трансформира в сцена на яростна конкуренция във всички сфери. По думите му България би трябвало да реши какви са националните ни упоритости. " Бъдещето от ден на ден ще ни разделя на страни, които развиват просвета и високи технологии, и задават международния дневен ред и на такива страни, които употребяват наготово тези достижения, само че остават в периферията на публичното развиване ", счита президентът.

Бъдещето ще принадлежи на нациите, които влагат в най-важния капитал - хората, уточни Радев.

Събитието, проведено от Националното посланичество на студентските препоръки в България, има за цел да отличи български студенти с потвърдени достижения в научната, културната, спортната и други действия, свързани с просветителния развой на национално и интернационално равнище.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР