Най-важната промяна в Закона на храните е, че те ще

...
Най-важната промяна в Закона на храните е, че те ще
Коментари Харесай

Танева: Промените в Закона за храните ще ни гарантират качество

Най-важната смяна в Закона на храните е, че те ще дадат сигурност на потребителя в това, което купува като качество и сигурност, че етикета дава отговор на наличието на продукта.
Санкциите са повишени няколко пъти. Например в случай че до в този момент за заблуждение в етикетирането санкцията е била от 250 до 500 лв., в този момент става от 2000 до 5000 лв.. Това е за погрешно наличие на етикета. Целият закон би трябвало да докара до сигурност в това, което купува потребителя.
Това разяснява в ефира на bTV министър Десислава Танева.
Законът дава опция българският производител да сложи етикет, че продукта е създаден в България и да го брандира. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и транспортират храни с скотски генезис и хлебни произведения., уточни Танева.
Потребителя би трябвало да купува единствено от законни обекти храната си. За онлайн търговията законодателството много закъсня - това е реалност. Гаранцията на потребителя е регистрацията в контролния орган, етикета, разяснява министърът.
До в този момент глобите не бяха задоволително високи, с цел да спреш да работиш в нарушавания, само че в този момент считам, че ще бъде друго, добави тя.
От през днешния ден БАБХ стартира инспекции по какъв начин комерсиалните вериги извършват постановлeнието, което ги задължава да оферират храни от районите, в които имат магазини, увери тя .
Не фаворизираме безусловно никого. В дадения период ще отговорим в детайли на всеки заложен ни въпрос от писмото на Еврокомисията, още веднъж изясни Танева.
В писмото Европейска комисия предлага да се анулира задължението веригите да оферират локални храни от района, в който имат магазини. Две седмици аз желаех това да стане на доброволна основа, само че се наложи да стане по този начин, добави министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР