Най-важната поука от местните избори, провели се на 29 октомври

...
Най-важната поука от местните избори, провели се на 29 октомври
Коментари Харесай

Йоловски нямал политически гръб в кабинета

Най-важната поука от локалните избори, провели се на 29 октомври е, че би трябвало да има 20 дни работно време за удостоверяване на машините за гласуване за идните европейски избори през лятото. Много е удачно с изключение на дребния екип по засвидетелствуване, да се включи по-голяма група, с цел да може да има повече хора, които да потвърдят, че няма проблем с машините. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски в предаването " Защо, господин министър? " по БТВ.
Скандалът към машините за гласоподаване на първия тур на локалните избори
Той изясни, че машинното гласоподаване е било анулирано с решението на Върховен административен съд. Министерство на електронното ръководство (МЕУ) направи вътрешни изследвания и си е взело поуките. Най-важната поука, която остана от локалните избори е, че е належащо да се дава задоволително време по целия развой за засвидетелствуване на машините за гласоподаване - 20 дни. Йоловски взел решение да делегира пълномощията си на своя заместник-министър Михаил Стойнов, с цел да не бъде разгласен, че е привързан политически.

" Аз не съм първият, който делегира пълномощия. Няма нова постъпка. По отношение на снимане на машините най-голямата драма се получи е, че за първи път беше неразрешено да се употребяват други снимащи устройства за машинно гласоподаване ", разяснява Йоловски. И посочи - дал е всички показания по тематиката.

Александър Йоловски не знае дали някои се е опитал да открадне локалните избори.

Той отхвърли да даде коментар дали се опасява от съпредседателя на ПП-ДБ и някогашен министър председател Кирил Петков и депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Йоловски отхвърли да даде отговор и за какво е поискал защита.
Ротацията
Той не знае кой го е предложил за министър на електронното ръководство. " Нямам политически тил, защото аз съм човек, който има вяра на съвестта си ", акцентира Йоловски, който не гледа на ротацията като дата, от която зависи неговото бъдеще. Премиерът и вицепремиерът би трябвало да решат кои министри ще бъдат поканени да останат и след ротацията през март месец.
Електронно грамотни ли сме
Около 30-31% от българите имат цифрова компютърна просветеност, уточни Йоловски.

23-24% от българите употребяват онлайн банкиране.
Как държавните институции се пазят от хакерските атаки
Йоловски не сподели кои институции не са добре предпазени от хакерските атаки. За янаури 2024 година има към 20 офанзиви от вида отвод от услуга. Киберсигурността е непрекъсната битка сред атакуващи и защитаващи се, разяснява той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР