Най-важната характеристика на енергетиката на една страна е сигурността и

...
Най-важната характеристика на енергетиката на една страна е сигурността и
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: Най-важната характеристика на енергетиката е сигурността

„ Най-важната характерност на енергетиката на една страна е сигурността и енергийната тактика е съответният инструмент за нейното реализиране. Стратегията би трябвало да е ориентирана към три значими цели: сигурност на стопанската система, резистентност на енергетиката и досегаемост на силата за потребителите. “

Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ доцент Иван Иванов на конференцията „ Енергийна тактика на България: проект за енергийна сигурност “ в Народното събрание. Ръководителят на енергийния регулатор беше преподавател в тематичния панел „ Енергийна сигурност и източници на сила: благоприятни условия, политики и приложения в промишлеността “.

Като най-важна характерност на енергийната тактика той уточни нейната адекватност, което изисква тя да бъде хармонизирана с визията на Европейския съюз за развиване на енергетиката , както и с действителните благоприятни условия на българския енергиен бранш.

„ При правенето на тактиката е належащо да се изхожда от обстоятелства и от научно обосновани прогнози. Всякакви опити да се вкарват планове и действия, които опонират на европейската визия, са обречени на неуспех и не водят до реализиране на заложените цели “, акцентира доцент Иванов.

Председателят на КЕВР е безапелационен, че базисната големина при основаване на енергийна тактика би трябвало да бъде крайното енергийно ползване . На тази основа следва се дефинират типовете енергоизточници, нужните генериращи мощности и развиването на мрежите – електропреносна и електроразпределителна. Като значими фактори той уточни и въвеждането на интелигентни средства за премерване с достъп до данни в действително време, ускореното развиване на системите за предпазване на сила и на енергийните спестявания, както и енергийната успеваемост в промишлеността, превоза и бита.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР