Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир

...
Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир
Коментари Харесай

Кметът на Перник покани политиканстващите да поживеят на воден режим

Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир " Студена " към момента не се цялостни, само че се извършват всички ограничения. Това сподели пред Българска национална телевизия кметът на града Станислав Владимиров.

Той уточни, че притокът в язовира е 120 литра, а оттокът не би трябвало да надвишава 300 литра в секунда.

Кметът на Перник разказа какви ограничения са подхванати: " Перник е подложен на огромно тестване, към този момент се осъществят главните краткосрочни и дълготрайни ограничения, които са ремонт на двете пречиствателни станции, ремонт на водопроводите, лимитират се повредите и се подменя водопреносната и канализационната мрежа. Във Витоша падна сняг, само че се надяваме да завали повече сняг. От пещерите от няколко дни стартира изпомпването на вода, надяваме се да има дебит, с цел да се усили притокът. Има и голям карстов басейн до " Студена ", който също е част от проекта да се употребява ".

Кметът на Перник е имал диалог с управлението на " Стомана " - Перник и е изрично решено, че на този стадий вода за промишлени потребности не може да се пусне.

Той счита, че заводът ще се оправи, защото има и други разновидности за работа при тези условия.

А дали тематиката се употребява политически, защото Станислав Владимиров отхвърли среща с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, партията, от която е определен за кмет.

" При тези главоболия последното, което ще разясня, са политически изявления. Надявам се дебатът за рецесията в Перник да е в Народното събрание и да е всъщност ", сподели той.

Владимиров счита, че е видно, че във ВиК-сектора има голям проблем.

" Има войска от стотици служители, които би трябвало да дават отговор за това, а се вижда, че има обективно несвършена работа, а всички на върха явно се пробват да избягат от отговорност ", сподели кметът на Перник.

Той даде за образец, че като народен представител е сложил въпроса за казуса с водата в Перник септември месец.

" Има голям брой служители, които следят " Студена " и внезапно да се откри, че няма вода там... Тогава министрите дадоха отговор чиновнически, че няма чак подобен проблем, а той гръмна единствено след месец и половина ", сподели Владимиров.

Относно отказаната среща с Нинова, кметът е безапелационен, че няма смяна в неговата политическа принадлежност.

" Не съм се отдръпвал, аз съм четвърто потомство социалист, само че няма по какъв начин да не действам като кмет, а като партиен функционер. Изключително грозно е, когато някой се пробва да извлече политически дял от такова огромно тестване. Всеки, който желае да политиканства по тази тематика, да пристигна и да поживее в Перник 2-3 седмици и да види при какви условия живеем ", сподели той.

Вчера стана ясно, че маскарадният фестивал " Сурва " се анулира поради безводието. Кметът Станислав Владимиров изясни, че през вчерашния ден е имал среща със здравния министър Кирил Ананиев и държавният контрольор Ангел Кунчев, които са били безапелационни, че няма по какъв начин фестивалът да се организира, защото събирането на доста хора в границите на два-три дни може да докара до по-голямо злополучие и рискът от зараза е доста огромен.

" Фестивалът се отсрочва, само че стартира подготовката на по-различна " Сурва ", ще се проектира и построи огромно сурвакарско село. Искаме да се надгради фестивалът и да стане целогодишен артикул, който може да притегля туристи, а приходите от това да отиват за просвета ", изясни кметът на Перник.

Решението " Сурва " 2020 да се организира в София той разяснява като " прочувствено ".

Припомняме, бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 година

За рецесията с водата в Перник се разбра дни след локалните избори, които бяха извоювани от Българска социалистическа партия и Станислав Владимиров. Той обаче е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

Премиерът Бойко Борисов видя " февруарски сюжет " против ръководството (с митинги против повишаването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 година държавното управление " Борисов-1 " подаде оставка след Антимонополните митинги, почнали на 5 февруари 2013 г.).

В отговор на обвиняванията на Корнелия Нинова пък министърът на околната среда и водите Нено Димов дефинира точно Българска социалистическа партия като най-големият неуспех във водния бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР