Най-старото певческо дружество в страната Ангел Букорещлиев в Пловдив организира

...
Най-старото певческо дружество в страната Ангел Букорещлиев в Пловдив организира
Коментари Харесай

Пеене на 0° с шапка и ръкавици и облепени с тиксо прозорци: Помагаме на хористи с 120-годишна история

Най-старото певческо сдружение в страната " Ангел Букорещлиев " в Пловдив провежда благотворителен концерт, с цел да събере пари за ремонт на постройката си.

При какви условия репетира певческото сдружение, което е на повече от 120 години и е най-старото в България. То е основано на 4 март 1896 година Сградата се намира на едно от тепетата в града.

По време на подготовките си хористите са облечени с якета, шапки и ръкавици.

Изпълнението им е част от програмата на Европейската столица на културата

 „ В студа се репетира с доста обич и отдаденост. Ревностно пазим историята, която ни е завещана от културните дейци от Освобождението през днешния ден. Стараем се да поддържаме имиджа на певческото сдружение и да попляризираме и разпространяваме българската хорова музика “, разяснява пред bTV диригентът Илиан Тиганев.

Музиката е като опиат, твърди Деян Иванов, хорист в БНР

 Поставен в залата термометър обаче демонстрира температура малко над нула градуса. В помещението има сложени климатици, само че им липсват външните тела, а без тях няма по какъв начин постройката да бъде отоплена.

Прозорците са облепени с тиксо, с цел да спре порива на ветровете.

„ Последната ни вяра беше калорифер, който като го включихме, безусловно изгърмя “, споделя Илиан Тиганев.

Концертът, който провеждат от певческото сдружение, е за закупуване на отоплителни тела, инсталацията би трябвало също да бъде сменена.

„ Когато пристигнах преди близо 20 години, постройката беше в по-добро положение. През зимата се отопляваше с няколко калорифера и акумулиращи печки “, разяснява Цеца Симеонова, която е от доайените на хора.

„ Нашите предци от Възраждането са ни посочили по какъв начин се държи националния дух и песента. Тази постройка стои в сърцето на град Пловдив повече от 100 години. Пловдив заслужава не следващото кафене, а дом на песента “, показа друга хористка.

Ако желаете да подкрепите певческото сдружение, изпратете средства на:

Певческо сдружение " Ангел Букорещлиев "

IBAN: BG15SOMB91301060015602
Общинска банка АД

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР