Най-старото маслиново дърво в света, което е на възраст между

...
Най-старото маслиново дърво в света, което е на възраст между
Коментари Харесай

В Йерусалим вирее най-старото маслиново дърво

Най-старото маслиново дърво в света, което е на възраст сред 5000 и 7000 години, вирее покрай Йерусалим. Дървото е минало през всички тествания на времето, описват локалните хора.

Заради вековната му история управляващите в Йерусалим са оповестили маслиновото дърво за национално благосъстояние и даже са му назначили личен надзирател.

Маслините са дълголетни дървета. Те са необятно публикувани в Средиземноморието и Южна Африка, в Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия.

Маслиновите дървета са вечнозелени, с дребни листа, а плодовете им, маслините, имат костилка. Най-известният тип маслиново дърво е европейската маслина, която се употребява от антични времена за произвеждане на зехтин или за ястие на самия плод.

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Смята се, че на първо време са ги култивирали африканците. После финикийците ги популяризират в Мароко, Алжир и Тунис.

В към 600 година преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наименуван на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

 Маслини

Маслината е позната като знак на мира, мъдростта и успеха. По време на първите олимпийски игри спечелилите били короновани с венци от маслинови клончета. Светите хора били помазвани със зехтин.

На пазара се оферират доста типове маслини. Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара.

Със зелените, пълнени с аншоа маслини се овкусяват пилешкото ризото, рибата или паелята.

Гръцка натурална маслинка, пълнена с червени чушки, има сладостен усет и се сервира с охладено бяло вино. Испански пълнени маслини пък са подобаващи като мезе за студени питиета. Пълнят се с бадеми, каперси, лешници и лук.

Испански черни маслини имат кондензиран усет и вървят добре с изстудено бяло вино, козе сирене и препечена багета. Гръцки маслини Каламата виреят в едноименния район. Познават се по наситения ален цвят и формата на бадем, най-често се употребяват за приготвянето на обичайна гръцка салата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР