Най-старият тракийски град лежи на три метра под земята, той

...
Най-старият тракийски град лежи на три метра под земята, той
Коментари Харесай

Чертаят границите на най-стария тракийски град СНИМКИ

Най-старият тракийски град лежи на три метра подземен, той е на към 10 километра от Карлово над село Васил Левски в Стара планина. В момента на терена се прави геофизично изследване, което до края на септември ще откри границите на тракийския град и на укрепената му част. Това съобщи шефът на Археологическия музей в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов, който преди години откри античния град, за който се допуска, че е бил столица на Одриската страна през V –ти век преди Христа. Доц. Кисьов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов разгледаха дружно обекта. Още преди време археолозите разкриха към един декар от цитаделата на тракийската столица, там бяха открити основите на храмова сграда, част от улица и част от крепостна стена.

Цитаделата се е разпростирала на повърхност от 10 декара, а целия град – на 40 декара. Сърцето на града е било построено на планинска тераса с обща повърхност от 15 декара, от там се открива превъзходна панорама към Стремската котловина и Тракия. Намерените при археологическите разкопки са скъпи керамични съдове и предмети, които са били импорт от Египет и Гърция и са били налични единствено за най-богата каста от обществото. Масивните керемиди с покритие, известно като котешко злато са покривали най-представителните здания – храм и царска резиденция, те сияели като златни и се виждали чак от Филипопол.

В момента на обекта се прави геофизично изследване посредством електромагнитен способ, което ще продължи с проучване магнитометър. Тези проучвания със 100-процентова акуратност ще покажат къде подземен се намират останките от постройките на античния град, съобщи доцент Костадин Кисьов. Вече е открито, че те са на три метра под актуалния терен.

Този обект е доста значим както от научна позиция, по този начин и от експозиционна, съобщи доцент Костадин Кисьов. Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат голям потенциал като история. Археологическите изследвания ще продължат следващата година. За тях по гледище на кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов министерството на културата отпуска финансиране, сподели доцент Кисьов.

Тракийският селищен център край село Васил Левски е предпочитан обект за община Карлово, преглеждаме го като опция за преобразяване на региона в скъпа и атрактивна туристическа дестинация, съобщи Кабаиванов. Тази година общината отдели средства за неговото изследване, ще направи това и отсега нататък и за неговото развиване.

Той добави, че след привършване на геофизичните изследвания в края на септември общината взаимно с доцент Костадин Кисьов ще приготви документите, с които ще изиска от Министерството на културата тракийският селищен център да придобие статут на недвижима културна полезност от национално значение. А това ще даде опция на община Карлово да кандидатства пред Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” за създаване на подобаваща инфраструктура към обекта и подобаващото му експониране.

Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат голям потенциал като история, акцентира доцент Костадин Кисьов. Той напомни, че е работил на терена в интервала 1993–2008 година, само че епизодично - заради липса на средства. Археологът и екипът, с който работи през сегашния сезон, благодариха за съдействието, оказвано от кмета на общината.

В края на октомври обектът ще бъде зазимен, ще се направи частична консервация, с цел да бъдат съхранени някои от архитектурните детайли и ще бъде затрупан с геотекстил, с цел да се запази от естествени въздействия и човешка интервенция.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР