Най-старият постоянно обитаван град в Европа се пренесе в своето

...
Най-старият постоянно обитаван град в Европа се пренесе в своето
Коментари Харесай

Траки, рицари и хайдути в луд екшън на Лаута СНИМКИ

Най-старият непрекъснато населяван град в Европа се придвижи в своето минало помощта на машината на времето. Вчера и през днешния ден на Лаута се разхождаха траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоносните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от битките за национално избавление и участници в Съединението.

Колоритното представление се разпростра на фестивала „ Пловдив античен и безконечен “, който се организира за пръв път тази година. Многобройните гости станаха очевидци и се включиха в пазар на плебеи, средновековни изтезания, рицарски шампионати, демонстрации на римски легион, висша дамска мода от Второто Българско царство и какво ли не. Фестът бе открит с танците на Ера балет, които извършиха тракийски ритуали. Петя Крушева пък нагости гостите със ястия по достоверни средновековни предписания.

майсторите грънчари демонстрираха по какъв начин преди епохи са изработвали съдове за предпазване на храна и питиета, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Излязоха нескрито и антични занаяти - плъстене, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите се допряха до присъщото за разнообразни исторически столетия облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат по какъв начин мъжете са воювали, а дамите са подготвяли любовни лакомства и еликсири.

Особена страстта на децата достави вихрената Нина Янкова, батир в Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур ”, която сподели пукотевица с лък от кон дружно със своите посестрими от школата. Крум Япулов пък показва висшия пилотаж при джигитовката – минаватне под зедлото на коня и други фигури, до момента в който жребецът галопира.

В единия край хайдути от епохата на Възраждането гърмяща на воля с пушки и пищови, до момента в който в другия стрелци образоваха децата да боравят с лъка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР