Най-старият и най-голям научен институт в Унгария обвини правителството, че

...
Най-старият и най-голям научен институт в Унгария обвини правителството, че
Коментари Харесай

Унгария иска "пълен политически контрол" върху изследователската дейност, обявиха учени

Най-старият и максимален теоретичен институт в Унгария упрекна държавното управление, че пробва да поеме " цялостен политически надзор " върху жизненоважна изследователска активност посредством проектите да сътвори нова държавна конструкция, която да дава отговор за финансирането и работата му, съобщи " Ройтерс ".

Според уеб страницата Index.hu става въпрос за законодателство, което изготвя държавното управление и което ще отнеме от Унгарската академия на науките личната ѝ мрежа от проучвателен институции и ще съобщи контрола върху постройките и активите им на новия съвет.

Решението се смята от критици на премиера Виктор Орбан за следващо посягане върху академичната независимост, само че и върху демокрацията в страната. Кабинетът в Будапеща обаче упорства, че е стимулиран единствено от желанието да насърчи по-доходоносни и новаторски проучвания. Тази нова институция ще се оглавява от министъра на нововъведенията и технологиите Ласло Палкович и ще дефинира кои проучвателен области ще получават финансиране. Позицията на министерството му е, че тази система е неефикасна, по тази причина е нужно да се заделят повече средства за " патентите и изобретенията, които служат на унгарската стопанска система ".

Ако това се случи, ще се стигне до " цялостен държавен - политически - надзор върху мрежата от проучвателен институции ", съобщи ръководещият съвет на мрежата, финансирана от държавното управление, само че самоуправляваща се сега. Новите проекти на Съвета за национална научна политика са " евентуална опасност за академичната независимост и свободата на проучванията ", обезпечени от унгарската конституция, продължава изказването на съвета.

В неделя учени ще излязат на митинг, само че още не са известни детайлности. Европейската комисия разгласи по-рано тази седмица, че ще следи събитията в Унгария и държавната изследователска система, и прикани управляващите " да се въздържат от всякакво решение, ограничаващо научната и академичната независимост ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР