Най-старата испанска музикална група Ла Туна ще гостува за втори

...
Най-старата испанска музикална група Ла Туна ще гостува за втори
Коментари Харесай

Испанци с костюми от 16. век пеят на Римския стадион

Най-старата испанска музикална група „ Ла Туна ” ще гостува за повторно в Пловдив точно на празника на града - 6 септември. Музикантите от университета Алкала де Енарес ще свирят и пеят на сцената на Римския стадион от 18.30 часа. Те са продължители на традиция, която продължава към този момент 500 години още от времето на завоевателите Ернан Кортес и Франциско Писаро.

Точно поради това и групата е доста колоритна - всички са облечени в костюми от славния век на покоряването на Америка. На външен тип припомнят швейцарските гвардейци, които са с костюми от същата ера.

Традицията през 15. век е основана от студенти, наричани сописти (от испански sopa в превод „ чорба “) - студенти от непретенциозен генезис и без запаси, които употребяват музиката като метод да получат купа чорба в ханове и таверни.

През дългата история на „ Ла Туна ” в редовете <210> са били Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Сега музикантите пробват да разпространяват обичайна испанска музика.

При първото си посещение през 2017 година испанците направиха доста зрелищно музикално шествие по Главната улица. Шоуто им продължи на другия ден, когато бяха поети от екскурзовод от общината, който ги поведе по знаковите места в Стария град. „ Ла Туна ” спираше на всяко едно от тях и правеше дребен концерт. Сега в Пловдив идват 27 музиканти. Те посвещават осъществяването си на Римския стадион на празника на Съединението.

Няма значим град или страна, която да не е била сцена на „ Ла Туна ”. Испанците са взели участие във фестивали на всички континенти. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела и Куба. Били са в Бряг на слоновата кост, островите Фиджи, Северна и Южна Америка. Обиколили са цяла Европа, Близкия изток, Азия и Океания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР