Най-спорните промени в данъчните закони на Асен Василев ще се

...
Най-спорните промени в данъчните закони на Асен Василев ще се
Коментари Харесай

Тежки клевети: „Донос-бонус“ в парламента

Най-спорните промени в данъчните закони на Асен Василев ще се сблъскат с единна съпротива при второто четене на измененията и на процедура от в този момент е несъмнено, че нямат късмет. Това излиза наяве от постъпилите оферти от депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи за промени в пакета данъчни закони преди второто им четене в комисии.

От измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс например  и двете политически сили оферират да отпадне добилият към този момент известност „ донос-бонус “. Мярката планува, в случай че някой подаде в Национална агенция за приходите или Агенция Митници сигнал с съответни обстоятелства и условия за укрити на налози в размер над 100 000 лева, то той да получи като премия 10% от разкритата сума.

ГЕРБ към този момент се оповестиха при първото четене срещу тази нова мярка, като разгласи, че тя носи риск от подаване на погрешна информация, нелоялни търговски практики, злоупотреби и клюки.

Освен това от партията показват, че липсва оценка на въздействието, както във връзка с резултата върху бюджета, по този начин и за администрирането от страна на Национална агенция за приходите и Агенция Митници.

Движение за права и свободи също считат, че сходна мярка единствено ще натовари в допълнение приходните организации, без да са ясни изгодите от нея. Подобна процедура съществува в редица страни като Съединени американски щати, Франция и Англия, само че англосаксонското законодателство се основава на прецедентното право и доста се разграничава от българското законодателство, показват в претекстовете си Движение за права и свободи. Според тях сходна мярка може да проработи, единствено в случай че е придружена от отбрана на очевидци и други ограничения, които не са препоръчани.

По всичко проличава, че и свалянето на прага за разплащанията в брой от сегашните 10 000 лева на 5000 лева ще бъде отхвърлено. Аргументите на ГЕРБ срещу са неналичието на задоволително развита инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, изключително в дребните обитаеми места, както и високите банкови такси за внасяне и изтегляне на пари, а също по този начин и спомагателните такси на търговците за поддържане на ПОС-терминали.

От Движение за права и свободи напомнят, че в другите страни-членки този предел е доста по-висок, а в 8 страни въобще не съществува.

Реклама

Според ГЕРБ и задължаването на ресторантьорите да изплащат само по банков път заплатите на чиновниците си би трябвало да отпадне. Мотивът е, че може да се окаже в несъгласие с конституцията. Депутатите на Борисов акцентират, че чиновниците в заведенията ще бъдат в неравностойно състояние с другите работещи, където имало право на избор дали заплатата да се получава в брой или по банкова карта.

ГЕРБ желае да отпадне и предлагането на Асен Василев получателят на доставката да не заплаща цената й, когато доставчикът не издаде касова записка. Това може да докара до обстановки, в които недобросъвестни клиенти откажат да платят, потвърждавайки, че не им е издадена касова записка, която в действителност са получили и унищожили, считат от ГЕРБ.

Като напомнят, че и съгласно закона, и съгласно Наредба 18 има изключения, които позволяват да не се издават касови бележки. Тази мярка за изсветляване на бизнеса по-скоро основава проблеми, в сравнение с да ги взема решение и не води до по-голяма събираемост на Данък добавена стойност, считат от партията.

Със същите причини и Движение за права и свободи отхвърля мярката, като показва, че сходна мярка има в Северна Македония, само че в нито една страна от Европейски Съюз.

В закона за Данък добавена стойност депутати от ГЕРБ, отпред с Красен Кралев, оферират 9% Данък добавена стойност да се резервира и за фитнесите и спортните зали.

Цели четири парламентарни групи желаят да отпадне и смяната за гражданските контракти. Тя планува цивилен контракти да се считат за трудови без глоба на Главната ревизия по труда и на съда, както е в този момент. Това автоматизирано ще значи по-високи налози и осигуровки, защото отпадат нормативно приетите разноски, само че се прибавя цялостно обезпечаване.

Предложения за анулация на този текст в законопроекта има от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи,БСП, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, т.е. те сигурно няма да попаднат в окончателния вид на закона. Сплотена съпротива се обрисува и против налога върху бакшишите – всички без Има Такъв Народ имат оферти този параграф също да отпадне. Промяната планува в облагаемия приход да се включат и всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания, което се дефинира като заплащания за положително обслужване.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР