„Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование.

...
„Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование.
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Доброто образование е оръжие срещу социалните неравенства

„ Най-силното оръжие за справяне със обществените неравенства е положителното обучение. Никоя нация не е съумяла без да има образовани жители, които се квалифицират през целия живот “, сподели лидерът на пловдивската листа на " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин. Той организира работна среща с шефове, учители и академични преподаватели от Пловдив в онлайн формат, на който бяха разисквани рационалните решения в образованието.

„ Българска социалистическа партия ще носи отговорността за идващото ръководство и това ни дава късмет да осъществяваме концепциите си. Имаме явен ангажимент за средствата в образованието – 5% от бюджета, а за просвета те да станат 1% “, уточни рамковата цел Вигенин. Той изясни, че управническата стратегия на социалистите планува учителската специалност да стане контролирана с годишно актуализиране на заплатата. Прегледът на учебниците и образователното наличие е измежду първите планове на Българска социалистическа партия наред със обществените ограниченията в поддръжка на учениците и техните фамилии. „ Проблемите, обаче, се натрупат и към днешна дата те минават през оправянето с пандемията, която се отрази върху системата на обучение и образователния развой “, сподели Вигенин и изиска да разбере по какъв начин се приема новата заповед за връщане на учениците в учебно заведение и всеобщото тестване за Коронавирус -19 в класните стаи.

От изявленията стана ясно, че преподавателският състав е отпаднал, само че е решен да посрещне предизвикването да се занимава с несвойствени действия. Най-голямата паника е обвързвана с децата и напрежението, на който те са подложени. Преподавателите обаче са уверени, че с цел да е грамотно поколението, то би трябвало да се върне в учебно заведение.

Като съществена причина за проблемите в образованието бе посочен Законът за предучилищно и учебно обучение, подложен на критика за това, че е „ закон на системата, а не на ученика, който би трябвало да е във фокуса и в центъра му “. Представителите на междинното обучение сложиха за разискване още въпроси, свързани с план-приема, с делегираните бюджети, кариерното насочване на подрастващите и модерната темаSREM–образование, кадровия недостиг по предметите физика и астрономия, биология и химия. Предложиха разбор на учебната мрежа с експлицитната спогодба, че не трябва да се позволява закриването на нито едно учебно заведение, изключително в дребните обитаеми места. Директорите настояха учебните заведения да не се преглеждат като компании и да отпадне задължението да купуват електричество по борсови цени. Кристиан Вигенин се съгласи, че би трябвало незабавно да се актуализират бюджетите им и да се мисли минимум за някакво субсидиране на образователните заведения, сходно на лечебните.

„ Тази първа наша работна среща сподели най-главното, че образованието би трябвало да стане стратегически приоритет на идващото ръководство, без отсрочване. Всяка заповед и всеки закон, касаещ просветителната система, би трябвало да са съответни и уместни за тази цел. Народ без култура не може да има илюзии за държавотворност “, сподели ръководителят на БСП-Пловдив Димитрина Вакрилова, която модерира полемиката.

„ Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за Българска социалистическа партия “, увери Вигенин и подсигурява: „ След изборите ще продължим разговора “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР