Най-сигурното и най-просто средство да предпазване от грипа, което медицината

...
Най-сигурното и най-просто средство да предпазване от грипа, което медицината
Коментари Харесай

Грип – 5 прости стъпки за защита

Най-сигурното и най-просто средство да предотвратяване от грипа, което медицината предлага, са имунизациите. Тук ще срещнем твърди съперници, които изясняват, че те не дават 100 % отбрана и разкази от сорта „ предходната година се имунизирах и се скъсах да болен съм “.

Без да спорим, припомняме, че имунизацията против грип основава отбрана единствено против грипния вирус ( един или няколко варианта, които са вкючени във ваксината). 
Тази година у нас се чака да циркулират 4 грипни варианта - „ Канзас “ и „ Брисбейн “ от група А и „ Колорадо “ и „ Пукет “ от група В. Те са включени в четривалентните противогрипни ваксини за сезона.
Така че лекарите предлагат на постоянно боледуващи, на хронично заболели и хора над 65-годишна възраст, както и на други рискови групи, да се ваксинират и то преди да пристигна грипната вълна.
Нужни са 10-15 дни от слагането на имунизацията до създаване на имунитет. Тази година, сперед епидемиолози грипната вълна се чака през декември, тъй че има още време. Това е за грипа, само че дружно с грипните вируси в преходните сезони циркулират още най-малко 140 разновидности на парагрипни вируси, RS, на хрема и доста други, които предизвикват сходни болести. Срещу тях противогрипните ваксини " не работят ". 
Добрата вест е, че за разлика от грипа, те доста по-рядко водят до съдбовни затруднения.

Ето и още 5 елементарни неща, които всеки може да направи, с цел да се защищити и да ускори имунните си сили. 

Движете се

Разходките на чист въздух укрепват имунната система. Ходете пеш най-малко 20 минути дневно. Най-простото е да слизате една-две спирки преди вашата, с цел да се приберете пешком.
Да не употребявате асансьор и, естествено, не пропускайте съботно-неделните излети в планината.

Не е загадка, че въздухът в градовете е мощно нечист, а този в София - най-вече, което основава предпоставки за постоянно боледуване както и за утежняване на острите респираторни болести и на астмата.

Спете задоволително

По време на сън, организмът зарежда батериите си с сила, която е нужна на имунните сили.

Намерете своя метод за релакс

Стресът мощно подкопава имунната отбрана. Така че, намерете метод да се освободите от напрежението – разтривки, СПА процедури, йога...
И не забравяйте позитивното мислене.

Намалете риска от болест

Щом влезете в къщи, мийте ръцете си усърдно с вода и сапун.
Не пропускайте лицето – очите и най-много носа.
Изплакнете и устата.

Не стойте наоколо до хора, които кашлят и кихат - не се ръкувайте, а по време на зараза избягвайте обятия и целувки по лицето.

При хрема използвайте хартиени кърпички за еднократна приложимост.

Носенето на маска, която покрива носа и устата, основава отбрана, само че единствено в случай че остане суха и се сменя постоянно.
Ако я носи болният, защищава здравите. И противоположното.

Ако в къщи има бебе или възрастни хора, това е отбрана, която наложително би трябвало да им осигурите. Не е най-сигурната, но няма какво друго да предложим.

И проветрявайте постоянно дома.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР