Най-сетне! Дългото чакане приключи. Ангела Меркел Ангела Меркел - германски

...
Най-сетне! Дългото чакане приключи. Ангела Меркел Ангела Меркел - германски
Коментари Харесай

И Меркел пак изненада всички

Най-сетне! Дългото очакване завърши. Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила се отхвърли от досегашната си негативна позиция по отношение на браковете сред еднополови. И даде на всеки народен представител в Бундестага правото да гласоподава по съвест. Тоест - да реши дали гейовете и лесбийките също да могат да подписват цивилен брак, сходно на хетеросексуалните двойки. Но към този момент е ясно: бракът за всички е на път да бъде позволен.

Това трябваше да се случи от дълго време, тъй като живеем в страна, в която никой към този момент не е дискриминиран поради половата си ориентировка. Но таман във връзка с брака, в който двама души поемат взаимни отговорности един по отношение на различен, в Германия до момента се нарушаваше този главен принцип. Вярно е, че от 2001 година е узаконено съжителството на брачен начала, което в доста връзки е сходно с брака, само че въпреки всичко не във всички. Най-вече във връзка с децата еднополовите двойки са в неравноправни позиции. Те да вземем за пример нямат правото взаимно да осиновяват непознато дете. С право хомосексуалните хора възприемаха това като дискриминация. Дискриминиращо е и това, че обществото не назовава съюзът сред тях „ семейство”.

Начинът, по който канцлерката промени позицията си, обаче беше всичко останало, единствено не и безапелационен. Отново видяхме същинската Меркел: тя отстъпи чак след дълго съмнение и мъчителни полемики, които продължиха през целия парламентарен сезон. И в този момент тя не потегля решително напред, с цел да поведе хората към един по-добър свят. По-скоро прави едно свенливо, страхливо изказване, без да изрази ясно някаква позиция. Не разбрахме и това дали Меркел е преодоляла персоналните си запаси по този въпрос.

Но дано се вгледаме по-отблизо: разрешението да се гласоподава по съвест не значи, че християндемократите желаят да признаят правото на брак сред хомосексуални. Канцлерката направи незначителна отстъпка, едвам угоди на всички по малко, тъй като си прави избрани политически сметки. И тъй като не желае да притиска излишно консерваторите в своята партия.

Повече от ясно е, че Меркел и ХДС се помириха с нещо, което неизбежно щеше да се случи. След като Зелените, свободните демократи и социалдемократите оповестиха, че няма да подписват бъдещи обединения с други партии, които отхвърлят брака за еднополови сътрудници, натискът над християндемократите набъбна сензитивно, а канцлерката и нейната партия изглеждаха все по-изолирани.

Че е вероятен и различен метод - консерваторите демонстрираха през предходната седмица в Бундестага, когато дружно с останалите парламентарно показани партии одобриха единомислещо да бъдат оправдани хомосексуалните, които са били наказани по член 175 от Наказателен кодекс. Това, че ХДС и ХСС не се дистанцираха от това решение, се дължи на необятната пропаганда, извършена от техни съпартийци и сътрудници.
Геро Шлийс

По мотив браковете сред хомосексуални обаче, няма да има толкоз време разполагаем. Ако канцлерката се е надявала, че с късния си поврат ще отнеме вятъра от платната на останалите партии, се е лъгала. Защото всички заедно упорстват поправката да бъде призната още в този момент - през последната работна седмица на този парламент.

В последна сметка неувереното оттегляне на Меркел е добра вест за всички хомосексуални. Защото е несъмнено, че правото на брак за всички скоро ще се трансформира в закон. Няма значение дали това ще стане още в границите на този, или на идващия парламент. С това Германия се причислява към останалите огромни европейски страни, приели към този момент сходно решение.

Това е също и сигнал към тези крайни консерватори и десни популисти, които се стремят да отровят свободния публичен климат. Ние пазиме полезностите на свободния избор, залегнали в нашата конституция, в това число и по въпросите на брака.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР