Най-решителната стъпка, която правим с тези промени, е главният прокурор

...
Най-решителната стъпка, която правим с тези промени, е главният прокурор
Коментари Харесай

Славов за конституционните промени: Главният прокурор вече няма да е всесилен

Най-решителната стъпка, която вършим с тези промени, е основният прокурор към този момент да не е всевластен. Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов пред bTV за измененията в Конституцията, които депутатите гласоподаваха на второ четене. Той изясни, че нагледно казано основният прокурор към този момент няма да бъде " стопанин на всеки прокурор на страната ", а " лицето на прокуратурата ". Главният прокурор ще съставлява прокуратурата, само че ще управлява единствено Върховната прокуратура, добави Славов.
 
Отделните прокурори ще имат доста по-голяма независимост, съобщи министърът. По думите му прокурорите ще могат да вземат решение делата съгласно своята професионална позиция, мнение и съвест.
 
Запазва се пълномощието основният прокурор да дава общи методически инструкции, сподели още правосъдният министър и разясни, че това са разпоредбите за следствие, върху които ще има правосъден надзор.
 
" Върховната прокуратура ще взема решение по кои каузи има потребност от такива инструкции и правила ", уточни Атанас Славов и обърна внимание, че ще се ограничи и ролята на прокуратурата отвън наказателния развой, като тя ще взе участие единствено в каузи със важен публичен интерес или с лица с потребност от специфична протекция.
По мотив признатите промени за депутати и министри, които могат да бъдат с двойно поданство, Славов посочи, че избира да приказват вносителите на предлагането, тъй като правосъдното министерство се концентрира върху правосъдната част.
 
" Целта е българските жители, които дълги години са отвън страната и към този момент са придобили и друго поданство, да имат късмет да вземат участие в политическия живот ", сподели той и добави, че най-ефективното присъединяване е да можеш да избираш и да бъдеш избиран.
 
Според него отварянето към българските общности отвън страната е значимо и не трябва да го подценяваме. Международният стандарт на Съвета на Европа, който е заимствуван в тези правила, споделя, че лицата с двойно поданство би трябвало да имат и интензивно, и пасивно изборно право.
 
Атанас Славов уточни, че от Венецианската комисия е имало рекомендация и за президента да бъде разрешено двойното поданство, само че това не е било признато и обсъждано.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР