Най-рано след 10 дни държавата ще има готовност да започне

...
Най-рано след 10 дни държавата ще има готовност да започне
Коментари Харесай

Най-рано след 10 дни държавата ще започне да купува зърно

Най-рано след 10 дни страната ще има подготвеност да стартира да изкупува зърно за държавния запас. Дотогава обаче може да се окаже, че в страната не са останали плануваните за пазаруване количества хлебна пшеница. Това стана ясно при чуването на земеделския министър в отрасловата парламентарна комисия. 

Министър Иванов не изключи вероятността с тези темпове на експорт в страната да не остане зърно от остарялата годишна продукция и моли към национална отговорност производители и търговци. Депутатът от Движение за права и свободи Димитър Арамов прикани за крайни ограничения, които съгласно министъра, са невъзможни.

" Сериозната мярка е една. Тя е ясна на всички. Трябва да се спре износът - изрично, ясно и тъкмо, с цел да може да изкупите изобщо някакви количества зърно, тъй като в случай че се забавите още няколко седмици, най-после няма да има смисъл и да го спирате износа ", съобщи депутатът.

" Недвусмислено няколко пъти получихме предизвестие от Европейската комисия, че в случай че наложим възбрана за експорт, ще бъдем грубо глобени ", отговори министърът.

" Дори войната да спре, страната отново би трябвало да изкупи и складира зърно, тъй като излизането от пазара на двете огромни производителки - Русия и Украйна, ще докара до внезапен скок в цената на живото от новата реколка, а никой не желае да купува самун от 6.00 лв. ", сподели земеделският министър Иван Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР