Най-ранните писмени сведения за производство на вино от траките са

...
Най-ранните писмени сведения за производство на вино от траките са
Коментари Харесай

Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции

Най-ранните писмени сведения за произвеждане на вино от траките са от Омир. Те акцентират, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За траките виното било нещо божествено, неизменима част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. В целия античен свят се е пиело вино, само че тракийското се е считало за изключително качествено. Именно въодушевени от това хилядолетно завещание от „ Вила Ямбол “ основават серията виновност Kabile. Те носят името на античния тракийски град, който се намира до винарната и през днешния ден посреща почитателите на историята и мистиката. Освен това на етикета на бутилките е изобразена точно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино. Легендата споделя, че в античния град Кабиле бил основан щемпел с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттова.

"Вдъхновени от културното завещание на траките и историята на тяхната богиня-майка, взехме решение да създадем вино, отдадено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile - едно хилядолетно завещание, запечатано в бутилка ", обобщават от винарната. Екипът има вяра, че вдъхновението от Кибела и античната тракийска история са значими за триумфите на марката по света и у нас.

Само от началото на тази година серията виновност Kabile завоюва общо 20 медала на международни състезания. Седем от оценките са от влиятелния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия интернационален конкурс Mondial de Bruxelles премиите са четири. На Los Angeles International Wine Awards виновността на най-старата маза в Южна България завоюваха общо осем наградата за виновността Kabile. От International Wine Challenge 2019 серията донесе едно бронзово отличие.



„ Нашата компания с достолепие и чест пази традициите на района и богатото му завещание към този момент близо 100 години. Днес „ Вила Ямбол “ е освен една от най-големите производители на виновност в България, емблема на най-обичаните и известни марки на пазара, само че показва българското винарство на десетки външни пазари. И в основата на всичко това са точно богатите обичаи и завещание, което имаме в правенето на вино по тези земи. “, разяснява изпълнителният шеф на „ Вила Ямбол “ Красимир Аврамов. „ Често археолозите търсят зависимостта сред историята и сегашното. Виното е една от тези живи връзки, която ни свързва с това, което сме били и е естествено да бъдем “, уверени са във „ Вила Ямбол “ и дават обещание да продължат да увековечават хилядолетното завещание на винопроизводството в бутилка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР