Най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване

...
Най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване
Коментари Харесай

Бизнесът предлага създаване на експертен консултативен съвет по енергетика

Най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар посредством възобновяване на част от надвзетите суми по отношение на рисковите цени на тока. Това съобщи пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след с представители на работодателските организации.

Той изясни, че на срещата обстановката е била оценена в детайли и са били разисквани вероятни разновидности за реакция.

Според него свръхпечалбата в АЕЦ " Козлодуй ", в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система е задоволителна за компенсиране на всички консуматори на свободния пазар - предприятията в индустрията, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, музеи, театри и така нататък
 Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока
Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път

" Европейската комисия е дала набор от благоприятни условия - " ковчеже с принадлежности ", и там е записано категорично, че директно компенсиране на всички не е държавна помощ, тъй като, защото е за всички, пазарът не се изкривява ", разясни Велев.

По негови думи компенсацията би трябвало да е функционалност на цената, а не да е закрепена.

Представителите на работодателските организации са предложили основаване на експертен съвещателен съвет по енергетика.

Председателят на АИКБ акцентира, че България има положително решение и може да извлече конкурентни преимущества от цялата обстановка. По негови думи страната ни има късмет да се включи в преразпределението на веригите на доставки и да усили продажби и заплати с двуцифрено число.
 Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока
Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока

Бизнесът се притеснява от загуба на покупателната дарба

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската стопанска система се изисква навременно, уравновесено и сложно решение на казуса с високите цени на електричеството за небитовите консуматори и гаранции за надеждна сила на налична и предсказуема цена . Това съобщи президентът на провелата се през днешния ден среща.

По негови думи ефикасните ограничения за небитовите консуматори ще подсигуряват освен оцеляването и развиването на бизнеса в България, само че и ще запазят неговата конкурентоспособност. Това е директно обвързвано и с преодоляването на инфлацията, както и с възстановяване на виталния стандарт на всички жители, акцентира Радев.

Според него с изключение на незабавни ограничения за преодоляване на рецесията са нужни и политики в средносрочен проект в бранш " Енергетика ", което изисква уравновесен метод, с цел да не се позволен непоправими последици върху пазарите и негативен резултат върху стопанската система.

По негови думи приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, би трябвало да бъде отбраната на жителите и на стопанската система.

Радев уточни, че чака модифицираните версии на инициираните от Европейския съвет отчети за метода на действие на енергийните тържища и на схемата за търговия с излъчвания в Европейски Съюз, с цел да се откри има ли далавера при търговията на тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР