Най-притеснителните тенденции в работата на прокуратурата са липсата на прозрачност,

...
Най-притеснителните тенденции в работата на прокуратурата са липсата на прозрачност,
Коментари Харесай

Доклад: Прокуратурата разследва корупцията непрозрачно и нелогично


Най-притеснителните трендове в работата на прокуратурата са неналичието на бистрота, двойните стандарти при повдигането на обвиняванията и публикуването на информация, както и необяснимите забавяния за формиране на каузи при съществени подозрения за корупция. Това са част от изводите в годишния отчет на " Антикорупционния фонд " за работата на антикорупционните институции в страната, представени от Медиапул.

Прокуратурата постоянно отхвърля да обезпечава бистрота по знакови случаи, които са необятно рекламирани първоначално, само че в един миг осведомителният поток просто стопира, дочи анализът на наблюдаващите. Институцията не споделя какво се случва с тези избутани настрана знакови каузи, а всички опити да се получи информация се увенчават с крах, написа още в отчета.

Като такива образци са изброени делата по плана АЕЦ " Белене ". Те са формирани преди повече от три години и за тях няма обществена информация. Прокуратурата на Сотир Цацаров обществено популяризира повдигането на обвиняванията против трима някогашни министри - Делян Добрев, Румен Овчаров, Петър Димитров, както и против двама някогашни шефове на Националната електрическа компания.

Въпреки публичният интерес, няма изясненост какво се случва с тези следствия, дали са завършени и за какво не са, в случай че не са.

Докладът на Антикорупционния фонд се концентрира основно върху работата на прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Разгледани са 40 знакови каузи за корупционни действия по върховете на властта, водени от 2014 до 2019 година. Оказва се, че единствено три от тях са завършили с дефинитивни неоправдателни присъди, само че и трите са условни. Окончателните оправдателните присъди са седем.

Смущаващо е, че при 5 от оправдателните присъди съдът е оповестил, че повдигнатото обвиняване е за действие, което не е закононарушение. В по-голямата част от тези случаи най-после даже прокуратурата се е съгласила с изводите на съда. Три знакови каузи не са стигнали до съда, тъй като са прекъснати още на фаза следствие.

Остават 27 неприключили знакови корупционни каузи. Общо 11 от тях още се проверяват или развиването им е останало незнайно за обществото. Другите 16 каузи се гледат в съда, само че половината от тях са на първа инстанция. Има пет невлезли в действие неоправдателни присъди и три оправдателни.

Изводите за прокуратурата бяха показани от адв. Андрей Янкулов, който беше прокурор до избора на Иван Гешев за началник на държавното обвиняване, само че подаде оставка в символ на противоречие с избора на Висшия правосъден съвет.

Андрей Янкулов подсети, че знаковите каузи шумно се " популяризират " първоначално, а по-късно информацията за тях " спихва ".

" Широкото обявяване може да попречи на самото следствие, а и се визира положителното име на самото разследвано лице. Но когато прокуратурата е решила да ги направи обществени, а по-късно осведомителният поток спихва, това демонстрира липса на каквато и да е бистрота ", споделя адв. Янкулов.

Той разяснява, че доста от знаковите корупционни каузи са почнали с изцяло необяснимо закъснение. Някои от тях започват близо 10 години след твърдяното корупционно действие, което е било известно на необятната аудитория.

" При сходни обстоятелства едни лица са станали обвинени, до момента в който за други няма никаква реакция, макар че нещата, които са открити, касаят и тях. Нашите антикорупционни органи могат да реализират единствено по положителни резултати ", разяснява някогашният прокурор, тъй като е преценено, че по-лошите резултати са непостижими.

В отчета се припомня, че доста от антикорупционните институции просто не действат. Например, Националният съвет за антикорупционни политики, който би трябвало да задава антикорупционните политики в страната, е заседавал един път през последната година. Няма информация каква работа прави този орган, тъй като документите на уеб страницата на Министерския съвет просто не се отварят.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР