Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички граждани да имат

...
Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички граждани да имат
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Електронната идентификация ни е основен приоритет

Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички жители да имат елементарно и комфортно средство, а квалифицираният автограф не е комфортен, тъй че просто да влязат на уеб страницата на една администрация и да кажат " влез " с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Божидар Божанов - министър на електронното ръководство.

За всички неща, които жителите би трябвало да могат да вършат онлайн сега, те би трябвало да имат квалифицирания електронен автограф или в някои случай ПИК на Национална агенция за приходите, само че той не работи за всичко, добави Божанов.

Идеята на електронното ръководство е не просто да махнем едни гишета и да ги сменяем с тиктакане неведнъж по телефони или преносими компютри, а страната да не занимава жителите със себе си, разясни Божанов и акцентира главния резултат от електронното ръководство:

" Това е изгубено време за бизнеса, нерви, лимитира корупционния риск, колкото по-малко живи взаимоотношения сред жители, бизнеса и администрацията има, толкоз по-малко е рискът от корупция ", сподели министър Божанов.

По отношение на предвижданото съкращения на администрацията той съобщи:

" Не чакаме да режем просто на парче, а би трябвало да забележим къде дефицита администрация, къде е прекомерно доста, да прелеем функционалности и задания. Администрацията в действителност приветства електронното ръководство, тъй като това улеснява и нейната работа ", изясни министър Божанов.

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и сега на доктрина може и това в действителност е главно предизвикателство, сподели министърът.

Той добави, че някои неща могат да бъдат бързи, със заповеди или вътрешни правила да се обезпечи отпадането на едно или друго заявление. За трудовата брошура да вземем за пример би трябвало да бъдат основани нови регистри. Отпадането на стикери и наследник ваучър са бързи ограничения.

На места има потребност и от законови промени, които ще бъдат козметични – замяна на избрана дума.

Другите предпочитани цели са възбрана за подпечатването на документи. Печатът е пречка за действително електронно ръководство, сподели още Божидар Божанов.

Акцент се слага и върху входната точка за финансовите доклади. Няма потребност бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето администрациите да си ги разпределят, разясни министърът.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР