Най-после мистерията около самоличността на легендарния графити-артист Banksy може да

...
Най-после мистерията около самоличността на легендарния графити-артист Banksy може да
Коментари Харесай

Британски диджей случайно разкри името на легендарния художник Банкси

Най-после мистерията към самоличността на именития графити-артист Banksy може да бъде вдигната - и то с помощта на една инцидентно изпусната имитация на английския диджей Голди. Музикантът даде изявление за седмичния подкаст Distraction Pieces, по време на което наподобява удостовери една от спекулациите към личността на Banksy, която го свързва с Робърт дел Ная от Massive Attack.

" Графитите, които въодушевиха света с шрифтове,... не престават да са погрешно разбрани от хората. Взимаш една тлъста писмен знак, слагаш я върху тениска, пишеш " Banksy " от горната страна и сме подготвени... Можем да я продадем още в този момент ", разяснява Голди, след което прибавя:
" С цялото ми почитание към Роб(ърт). Мисля, че той е ослепителен актьор. Мисля, че прекатурна света на изкуството с главата надолу ".
От записа не излиза наяве дали Голди споделя единствено " Роб " или " Робърт ", само че първата част на името се чува сносно. След споменаването му диджеят бързо сменя тематиката на диалога и по този начин и не излиза наяве какво е имал поради, споменавайки " Роб " в подтекста на Banksy.



" Изпуснатата " имитация беше разтълкувана като отпратка към музиканта Робърт дел Ная - създател на емблематичната английска трип-хоп група Massive Attack. През 80-те години Дел Ная е бил и графити актьор като член на групата The Wild Bunch в Бристол. По същото време Голди е част от брейк-групата Bboys и също се занимава с рисуването на графити в Бирмингам и Улвърхемптън.

Още през 2016 година журналистът Крег Уилямс разгласява следствие, в което дава догатки за какво Дел Ная може да се окаже зад същинския Banksy. Теорията е, че името " Banksy " в действителност е псевдоним на колектив от графити-артисти, чийто началник е музикантът от Massive Attack.



Една от основателните аргументи за тази догадка е съвпадението сред появяването на някои от графитите на Banksy в градове, в които по същото време Massive Attack прави концерти.

Самият Робърт дел Ная постоянно е коментирал, че е остарял и добър другар на Banksy, само че отхвърля да е създател на неговото творчество.
NME дава още едно евентуално пояснение на " криптираното " обръщение на Голди: допустимо е диджеят да е удостоверил втората " доктрина на конспирацията " към Banksy. Тя гласи, че 42-годишният Робин Гънингам от Бристол е действителният създател на графитите.



Дали Голди е издал Роб(ърт) дел Ная, Роб(ин) Гънингам или трети, изцяло друг " сътрудник " - това май може да удостовери единствено същинският Banksy...

Whoops. Goldie might have outed Banksy as " Robert " (Del Naja) on a podcast. Fast-forward to 34 mins here https://t.co/wtL1vPKHBg.
— Kosso

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР