Най-популярните марки лак за нокти отвъд океана са много по-вредни,

...
Най-популярните марки лак за нокти отвъд океана са много по-вредни,
Коментари Харесай

Опасна съставка в лаковете за нокти

Най-популярните марки лак за нокти оттатък океана са доста по-вредни, в сравнение с си мислим. До това умозаключение стигнаха американски уени, откакто изследвали 24 дами за съществуването на отрови в тялото им. Оказало се, че източникът им не е нищо друго, а... лакът за нокти.

Според тревожните резултати 100% от участничките посочили признаци на трифенил фосфат, единствено 10 часа след нанасяне на лак за нокти.

В следващо проучване същите учени проучили 10 разнообразни лака за нокти за възможното съществуване в тях на трифенил фосфат. Открили го в 8 от тях. Върху етикетите на два от въпросните лакове името на химикала не било упоменато, както е редно да бъде направено. Това може да значи единствено едно - 20% от лаковете за нокти, продавани в Съединени американски щати, съдържат рисков химикал, чието име не е посочено като съставна част и което е извънредно рисково за всички нас като консуматори.

Какво съставлява трифенил фосфат?

Трифенил фосфатът, прочут още като ТРНР, е извънредно рисков за ендокринната система. Той може да окаже пагубно влияние върху естествената функционалност и развиване на хормоните, както и да засегне метаболизма и възпроизводството. Нещо, което е изключително рисково за младите девойки, които постоянно употребяват лак за нокти, само че не по-малко съдбовно и за всички останали, изложени на въздействието на ТРНР.

С какво още е прочут въпросният трифенил фосфат?

Невротоксин (с последствия за развитието)
Ендокринен токсин (трови ендокринната система)
Полов токсин (трови репродуктивната система)
Дразнител на кожата и алерген

Други нездравословни за здравето химикали, съдържащи се в лаковете за нокти

Формалдехид – канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха. На него точно се дължи мощния и рязък аромат на лака за нокти. Честото излагане под негово влияние води до раздразнение в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични болести са изключително податливи на натравяне с формалдехид.

Толуен – канцероген, който нервира кожата и стопира развиването при децата. Тревожи и откритието на учени, които откриха съществуването на следи от него в кърма!

Дибутил фталат – някои марки лак за нокти заменят съществуването на ТРНР в състава си с този фталат, само че той също не е потребен за здравето ви. В реалност той води до същите опасности за здравето като токсините, смущаващи функционалността на хормоните и репродуктивната система. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР