Най-популярната и най-голяма по капитализация криптовалута – биткойнът, е напът

...
Най-популярната и най-голяма по капитализация криптовалута – биткойнът, е напът
Коментари Харесай

Биткойнът ли е светлият лъч сред банковия срив?

Най-популярната и най-голяма по капитализация криптовалута – биткойнът, е напът да се окаже светлият лъч вяра, от който финансовата система на света има потребност в последно време след банковия стрес в Съединени американски щати и Швейцария.

Тя завърши март като цяло с напредък, набира скорост от началото на годината, а първото тримесечие е най-хубавото й от цели две години насам. И всичко това макар мартенската неразбория в банковия бранш, довела до банкрута на няколко банки в Съединени американски щати и рисковото усвояване на швейцарската „ Креди сюис “ (Credit Suisse) от по-големия й противник Ю Би Ес (UBS).

Ръстът на биткойна през март по отношение на февруари е с към 20 на 100, което на пръв взор е необичайно, като се има поради, че две от американските банки, които бяха принудени да затворят – „ Силвъргейт “ (Silvergate) и „ Сигничър “ (Signature Bank), бяха от най-отворените към криптовалутите финансови институции. Те банкрутираха, само че биткойнът продължи да пораства.

Според анализатори това се дължи на няколко фактора. Инвеститорите гледат на криптовалутите като опция да създадат стъпка настрана от обичайните пари в миг на банков безпорядък, а те също така им дават опция да залагат на къси позиции. Третият фактор е възобновеният вкус към риска предвид на упованията Управлението за федерален запас да промени политиката си във връзка с лихвените проценти.

Инвеститорите в криптовалута ненапълно подцениха и продължаващите, въпреки и плахи, опити за регулация на криптопазарите, почнали след шумния провал на криптобарсата Еф Ти Екс (FTX) в края на предходната година. И въпреки и през март да имаше избрани дейности по адрес на криптоборсите „ Койнбейс “ (Coinbase) и „ Байненс “ (Binance) не се стигна до нищо извънредно.

След като през последните две години и изключително след срутва си през втората половина на 2021 година биткойнът и останалите криптовалути отстъпиха на назад във времето, а вложителите да се върнаха към обичайните акции, в този момент обстановката наподобява радикално изменена. Корелацията биткойн-акции сега е в интерес на криптоактива, пораства и корелацията му по отношение на златото.

Анализаторите обаче обвързват това със относително хубавичко стопанска система, макар високата инфлация, и предизвестяват, че в случай че по-късно през годината се стигне до криза, даже и мека, отдръпването от биткойна ще стане още веднъж факт.

Първата и най-голяма криптовалута съществува към този момент от 15 години и е претърпяла доста „ трагични “ моменти. По предписание обаче цената й постоянно се повишава, когато се повишават и лихвените проценти. Според анализатори пикът на лихвените нива наближава, а това подкрепя и рисковите активи, какъвто е безспорно биткойнът.

По думите на Ноел Ачесън, представен от Ройтерс, изключително значим е макронаративът. „ Биткойнът не е елементарен рисков актив, той е може би най-чувствителният към ликвидност от всички рискови активи. “

На цената му, несъмнено, въздействат и други фактори като мощния стрес в банковия бранш, както и към момента съществуващите очаквания, към този момент неосъществени, той да се трансформира в необятно употребена разменна „ монета “.

Ръстът на биткойна обаче се дължи най-много на главната му до момента потребителска база – самостоятелните вложители, както дребни, по този начин и „ китове “, считат специалисти. Според тях институционални вложители, като да вземем за пример пенсионните фондове, не престават да се отнасят скептично към криптовалутите и това надали ще се промени скоро.

В предходните години трагичните съмнения на цената на биткойна беше тясно обвързвана с паричната политика. Огромната ликвидност, влята в стопанската система по време на пандемията от КОВИД-19, докара до скок в цената на биткойна, достигнал рекордните 69 000 $ в края на 2021 година

Започналата по същото това време инфлационна вълна принуди централните банки да спрат политиката си на стимулиране на стопанската система и да стартират да повишават лихвите, което пък докара до срив на цената на биткойна до под 20 000 $.

В момента централните банки се чудят дали и по кое време да спрат да покачват лихвите, а биткойнът доближи 28 000 $ и също се чуди каква посока да избере. Засега той е светлият лъч във финансовата система, само че никой не може да е сигурен накъде ще поеме. Пътят му в огромна степен ще бъде съдбоносен от регулациите, в случай че въпреки всичко се стигне до такива.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР