Най-новото попълнение към топ апаратурата, с която лечебни заведения Медика“

...
Най-новото попълнение към топ апаратурата, с която лечебни заведения Медика“
Коментари Харесай

Високотехнологична апаратура открива стеснения в кръвоносните съдове

Най-новото попълнение към топ апаратурата, с която лечебни заведения „ Медика “ разполагат е високотехнологичен уред за премерване на пулсова вълна и глезен-брахиален показател (ABI). Чрез него експертите бързо могат да открият и проследят периферната съдова болест и да открият степента на увреждане на кръвоносните съдове по неинвазивен път.

Устройството, с което се прави проучването, по едно и също време и автоматизирано мери артериалното налягане на горните и долните крака, като дава информация за периферното и централно аортно налягане неинвазивно. По този метод, бързо и дейно може да бъде открита разлика в наляганията сред крайниците и осъществена оценка на проходимостта на артериите на крайниците. Стойностите на горния и долния крак би трябвало да са близки, само че при пациенти със сърдечно-съдови болести могат да се открият огромни разлики. Това е белег за свиване или задръстване на съдовете на крайниците, най-често породено от атеросклероза.

Едно от главните преимущества на апарата е опцията за премерване на скоростта на пулсовата вълна. Чрез индикатора може да се откри доколко съдовете на пациента са наранени от увреждания, свързани с хипертония или друго заболяване. По този метод съответният риск при всеки пациент може да бъде регистриран и нуждата от терапия или резултата от нея да бъдат оценени по-бързо.

Резултатите от проучването се трансферират и съхраняват на компютър, това разрешава на експертите по-лесно следене и сравняване на резултатите при следващи измервания.

Новата инсталация е допълнение към набора високотехнологични технологии за диагностика на кръвоносните съдове, с които лечебни заведения „ Медика “ разполагат. Изследването се ползва по НЗОК при приети в болница пациенти, като безвредна неинвазивна диагностика и платено по ценоразписа на лечебното заведение при амбулаторни пациенти.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР