Най-новият изтребител бе представен от Rostec Corporation на изложението MAKS-2021.

...
Най-новият изтребител бе представен от Rostec Corporation на изложението MAKS-2021.
Коментари Харесай

Показаха бъдещия руски изтребител от пето поколение

Най-новият изтребител бе показан от Rostec Corporation на ревюто MAKS-2021. Самолетът, наименуван Checkmate (Шахмат), има един мотор и принадлежи към петото потомство от класа LTS (лек тактически самолет). Изтребителят е създаден в конструкторското бюро Sukhoi и няма аналог в съветската авиация.

По време на представянето на Checkmate, участва и президенът на Руската федерация Владимир Путин. Видеокадри демонстрираха на демонстрационни екрани графика за стартиране на изтребителя в серийно произвеждане и някои от тактическите и техническите характерности на самолета.

В сходство с данните от графика за проби на Checkmate може да се заключи, че в Жуковски бе показан действителен модел на бъдещия аероплан. Самолетът ще излети за първи път през 2023 година, като през идващите две години ще бъдат създадени още няколко прототипа. Първият сериен аероплан LTS ще бъде бъде пуснат в употреба през 2026 година.

Декларираните от разработчиците тактически и механически характерности на Checkmate демонстрират способността на самолета да доближи скорост до 2 Маха, обсегът на полета ще бъде 3000 км, а оптималната височина на полета - 16.5 км. Полезен товар - 7800 кг. Изтребителят употребява детайли на стелт технология, с цел да разреши на самолета да остане „ незабележим “ за врага.

Въоръжението на самолета ще бъде ситуирано вътре в него. Според специалисти цената на Checkmate ще бъде над 30 милиона $, което е доста по-ниско от цената на самолетите от пето потомство на американските Военновъздушни сили F-35 и даже по-евтино от изтребителите F-16 от четвъртото потомство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР