Най-новият филм на Камен Калев Февруари“, представен в Works in

...
Най-новият филм на Камен Калев Февруари“, представен в Works in
Коментари Харесай

Юбилейният 25-и София Филм Фест ще бъде открит с ФЕВРУАРИ на Камен Калев

Най-новият филм на Камен Калев „ Февруари “, показан в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, получи справедливо самопризнание – присъединяване в формалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният кино фестивал в света бе анулиран предходната година заради пандемията от Covid-19, само че оповести филмите от главната си стратегия, с цел да даде късмет на тези произведения да намерят своята фестивална орис и опция за разпространяване.
„ Февруари “ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и сполучливи режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция сред България и Франция (Waterfront FilmKoro Films), а историята наблюдава живота на един човек – когато е 8-годишно момче, юноша на 18 години и към този момент като 82-годишен възрастен мъж. Пътят наподобява съдбоносен и еднообразен – в родното място и отвън него, в горещина и в мраз, но когато и да е като че ли една невидима мощ участва в битието… Тя е част от нас и по загадъчен метод ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „ Февруари “ е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с поддръжката на НФЦ и Евроимаж. Световен пропагандатор е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).
 Европейско кино за учащи продължава #онлайн и през януари 2021 Европейско кино за учащи продължава #онлайн и през януари 2021
„ ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ “ е дискусионна стратегия на Дома на киното, която продължава до 17 ЯНУАРИ в онлайн пространството...
Камен Калев е прочут на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато показва в „ Седмица на рецензията “ късометражните си филми „ Върнете заека “ и „ Лошият заек “ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „ Източни пиеси “, както и неговият втори филм „ Островът “, започват като планове от София Мийтингс. И двата кино лентата вземат участие в „ Петнайседневката на режисьорите в Кан “, надлежно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев още веднъж е в Кан като режисьор на откъс от филма-омнибус „ Мостовете на Сараево “. През 2020 година най-новата му творба бе включена в формалната селекция и притегли вниманието на международните киноспециалисти към България. Филмът взе участие във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и други През ноември 2020 бе показан и в Токио, където през 2009 година Калев завоюва Голямата премия за най-хубав филм с „ Източни пиеси “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР