Най-ниският дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се

...
Най-ниският дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се
Коментари Харесай

Колко скача дневното обезщетение за безработица

Най-ниският дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лева на 12 лева, гласоподава на първо четене Народното събрание с промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година

"За " бяха 104 народни представители, един - "против ", и трима се въздържаха.

Чрез предлаганите ограничения се обезпечава поддръжка на безработните лица в изискванията на пандемия от COVID-19, стимулира се вносителят - Министерският съвет. Те влизат в действие от 1 октомври т.г.

Срокът за приемане на парично обезщетение за безработица се покачва от четири на седем месеца. Условието е лицето да е придобило право на обезщетение в интервал, по-малък от три години от предходното прилагане.

Първата мярка - нарастването на минималния размер обезщетение, ще засегне сред 30 000 и 33 000 лица приблизително на месец за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година Необходимият разход за тримесечния интервал се прави оценка на към 12 000 000 лева, т.е. към 4 000 000 лева на месец.

Втората смяна ще засегне сред 13 000 и 15 000 лица приблизително на месец. Необходимият разход за тримесечния интервал се прави оценка на към 2 млн. лева, в това число към 500 000 лева за ноември и 1 500 000 лева за декември.

Общият спомагателен разход за двете ограничения възлиза на 14 000 000 лева за 2020 година Не е належащо да бъде осъществявана промяна в разноските на Фонд "Безработица ", надлежно на консолидирания бюджет на ДОО.

С изменението на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, в действие от 9 април т.г., общият размер на разноските на Фонд "Безработица " беше повишен с 1 милиарда лв. като оценките за предстоящото осъществяване на консолидирания бюджет на ДОО въз основата на отчетните данни към 31 юли демонстрират, че в края на годината ще има задоволително средства за застраховане на увеличените разноски на Фонд "Безработица ", обосновава се Министерски съвет.

Виолета Желева от левицата попита какъв е правилото за това нарастване, претекстът, защото пандемията не е от октомври. Българска социалистическа партия считат, че нарастването може да се обвърже с минималната работна заплата и сред двете четения ще предложат дневното минимално обезщетение за безработица да е 17 лева, което би коствало 35 млн. лева Предлага се обществена поддръжка на правилото "пак е нещо ", заключи Желева.

Надя Клисурска, също от Българска социалистическа партия, пресметна, че 252 лева на месец ще е сумата - под прага на бедността (от 1 януари 2020 година линията на беднотия е 363 лв. - бел.ред.), която ще вземат хората, получаващи това обезщетение. Най-засегнатите, съгласно нея, ще са сезонните служащи, хората на изпитателен период, в случай че не им бъде препоръчана по-късно работа.

Към вчерашния ден записаните безработни са малко над 7 на 100, т.е. по отношение на увеличаващия се брой ръководещите оферират на процедура заледяване на минималното обезщетение, разяснява ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Ако се съблюдават законовите разпореждания, от октомври минималното заплащане би трябвало да е 17 лева, а от следващата година - 18 лева, счете той.

Независимо от това, че става дума за краткосрочна мярка, предложенията би трябвало да бъдат подкрепени, означи Адемов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ, зам.-председател на обществената комисия, изясни, че нарастването е до края на годината, тъй като, според Кодекса за обществено обезпечаване, размерът се дефинира със закона за бюджета на ДОО. По думите й, удължаването на периода от четири на седем месеца ще засегне и заварените случаи.

Най-често групите, които имат право на такова обезщетение, са напусналите по свое предпочитание, при дисциплинарно уволняване и при овакантяване по взаимно съгласи, припомниха Адемов и Ангелова.

Според ПГ "Обединени патриоти " предложенията са навременни. Мерките ще се финансират от вътрешните запаси на Общественото обезпечаване, акцентира Калин Поповски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР