Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 8

...
Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 8
Коментари Харесай

Щуро време! Сахара и градушки през юни

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат сред 8 и 13 градуса, а най-високите - сред 32 и 37 градуса, заяви Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава Българска телеграфна агенция.

Тази година през юни се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - към 23 градуса, за високите полета - сред 17 и 19 градуса, а за планините - сред 3 и 12 градуса.

Месечната сума на преваляванията в по-голямата част от страната ще бъде към нормата, която в равнините е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските региони - от 70 до 130 литра на квадратен метър. По-малко от нормите ще са преваляванията в източните региони от страната.

През първите дни на юни ще е слънчево, с оптимални температури сред 28 и 33 градуса

През първите дни на юни над страната ще доминира слънчево време с преобладаващи оптимални температури сред 28 и 33 градуса. Купеста облачност ще се развива, основно над планинските региони и на обособени места ще превали и прегърми. Към 6-и юни през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се намалят и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на интервала на доста места, основно в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Ще има условия за градушки.

И през множеството дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до нормалните за юни, само че времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до среднощ на доста места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевична активност. Условия за по-значителни превалявания има към 13-и, 18-и и 25-и юни, когато и температурите релативно ще са по-ниски. През последните дни от месеца се чака стабилизиране на въздушната маса и покачване на температурите.

Характерното за юни е, че е най-дъждовният месец у нас и постоянно има градушки

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Характерно събитие са градушките. Обикновено дните с дъжд са от 7 до 10, а в 2-3 дни дъждът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. В същото време има доста слънчеви дни и температурите доближават типично летни стойности.

Астрономическа информация за юни демонстрира, че в края на месеца продължителността на деня е 15 часа и 14 минути

Астрономическата информация за юни демонстрира, че при започване на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 14 минути.

Фазите на луната през юни са: на 7 юни е първа четвърт, на 14 юни е пълнолуние, на 21 - последна четвърт, а на 29 юни е новолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12 часа 14 минути, когато е лятното слънцестоене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР