Най-мощният ускорител на частици ще бъде “овърклокнат” до 13,6 трилиона

...
Коментари Харесай

Ускоряват Големия адронен колайдер до рекордни нива


Най-мощният ускорител на частици ще бъде “овърклокнат” до 13,6 трилиона електронволта
(снимка: CERN / YouTube)

Големият адронен колайдер (LHC), който възобнови работата си след рационализация, ще бъде „ овърклокнат ” до рекордна сила от 13,6 трилиона електронволта (TeV). Повече от три години работа на учените по актуализиране на софтуерния и хардуерния съставен елемент на колайдера ще разреши на най-мощния ускорител на частици в света да продължи да работи към 4 години, осигурявайки неосъществим до момента капацитет за нови открития.

Проектът, следен от Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN), е деен от април и последователно ще бъде доведен до оптималната мощ. LHC машината и нейните инжектори са пуснати в употреба, с цел да работят с нови лъчи с нараснала активност и сила. Благодарение на това, учените ще могат по-ефективно да изследват природата на Хигс бозона „ с невиждана точност посредством нови канали ”.
още по темата
В допълнение, учените ще имат опция да изследват други недостъпни до момента процеси и да подобрят точността на измерванията, с цел да се оправят с належащи проблеми като природата на „ асиметрията ” на наличието на материя-антиматерия във Вселената. Освен това ще бъдат изследвани свойствата на материята при рискови температури и компактност и ще се търси „ претендент ” за тъмна материя – както посредством непосредствено търсене, по този начин и посредством прецизни измервания на свойствата на към този момент известни частици.

CERN осведоми за по-нататъшно проучване на Хигс бозоните и по-специално на опцията за разпадането им на частици тъмна материя. Като част от програмата за проучване на тежки йонни конфликти е планувано проучване на кварк-глюонна плазма – вещество, за което се допуска, че е съществувало 10 секунди след Големия гърмеж, вследствие на което, съгласно актуалния теоретичен модел, се е формирала Вселената.

Пускането на колайдера на оптималната мощ е планувано за през днешния ден. Прякото предаване стартира 16:00 часа българско време и ще може да се следи в YouTube канала на CERN.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР