Най-мощният ураган от близо три десетилетия насам, който се очаква

...
Най-мощният ураган от близо три десетилетия насам, който се очаква
Коментари Харесай

Тръмп към американците: До часове ни удря невиждана стихия

Най-мощният вихър от близо три десетилетия насам, който се чака да удари Източното крайбрежие на Съединени американски щати, продължава да набира мощ. Очаква се " Флорънс " да доближи сушата в четвъртък, в югоизточната част на Северна Каролина. Метеоролозите предизвестяват, че стихията може да провокира огромни наводнения. 

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в особено послание предизвести, че ураганът " ще бъде един от най-силните, които сме виждали с големи количества вода ". Във връзка с това той прикани жителите в региони, които попадат в изключителната обстановка да се изтеглят и да съблюдават напътствията на локалните управляващи.  

" Ние сме се подготвили за урагана, както никой различен в историята... Ние не жалим средства ", сподели Тръмп на заседание по подготовка за стихията, заяви пресслужбата на президента. " Флорънс " доближи четвърта категория от общо пет, като скоростта на ветровете е до 225 км/ч.

Вирджиния, Мериленд, Южна и Северна Каролина, както и столицата Вашингтон оповестиха бедствено състояние. Заповед за насилствена евакуация беше издадена за повече от 1 милион души. На пътя на урагана са и места, на които живеят десетки хиляди българи. Бурите, които бушуват из северната част на Атлантическия океан сега, са три – " Хелън ", " Айзък " и " Флорънс ". Тропическата стихия " Айзък “ напредва на запад към Малките Антили в Карибския басейн. Очаква се да ги удари рано в четвъртък с проливни дъждове и скорост на ветровете до 110 км/ч. Ураганът " Хелън "  със скорост на ветровете до 170 км/ч последователно отслабва. В момента се движи на северозапад. По пътя му са Азорските острови, които би трябвало да доближи в събота.

Най-силната стихия в северния Атлантик - " Флорънс “, напредва към югоизточното крайбрежие на Съединени американски щати със скорост към 30 км/ч. Прогнозите на този стадий са " Хелън " да удари Съединени американски щати в региона на Северна Каролина в четвъртък. Поривите на урагана доближават над 200 км/ч. Източното крайбрежие на страната се бори с последствията от сходни стихии всяка година. Градовете, избрани като най-уязвими при сходни стихии, са Маями, Ню Йорк, Джаксънвил, Чарлзстън и Норфолк. В Маями да вземем за пример, над 700 000 домове и публични здания са в евентуален риск от наводняване. За Ню Йорк анализаторите пресмятат, че стихия като " Флорънс " би могла да надигне вълна, която да наводни 800 км от териториите по крайбрежията. В най-лошия случай " Флорънс “ ще потопи обширна територия по крайбрежието. Някои модели чертаят прогнози, при които преваляванията в пика на урагана могат да доближат количества от над 600-700 л/кв.м. Очаква се на доста места да спре електроподаването, поради изтръгнати от земята стълбове. Има заплаха да бъдат анулирани полети от доста летища. Щатите по крайбрежието към този момент оповестиха бедствено състояние.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР