Най-много 6 месеца ще могат да управляват временните директори на

...
Най-много 6 месеца ще могат да управляват временните директори на
Коментари Харесай

До 6 месеца ще управляват временните директори на държавни компании

Най-много 6 месеца ще могат да ръководят краткотрайните шефове на държавни компании, които са били назначени без конкурс. Това плануват, препоръчани от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Проектът, който е оповестен за публично разискване и би трябвало да бъде гласуван от кабинета, ясно разказва и нарушаванията, поради които членове на бордовете ще могат да бъдат освобождавани предварително - нещо, което липсва в сегашната уредба. Промените са изключително значими поради наложилата се процедура шефове да се уволняват с официални претекстове от отрасловите министри, а сякаш краткотрайно назначените на тяхно място да остават безкрайно дълго на поста, без да се провежда конкурс. Кога се приключват договорите

Сегашният устав оставя необятно отворена вратата за пояснение какво тъкмо е " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности ", поради което договорите за ръководство и надзор на членовете на бордовете могат да бъдат прекъснати предварително. Този мотив да вземем за пример беше употребен от някогашния стопански министър Корнелия Нинова за замяна на шефовете на редица основни сдружения в нейния сектор. Избраните от нея краткотрайните назначения пък.

Предложените промени в този момент ясно дефинират случаите, когато това може да стане. Сред тях са отсъствие или отвод от присъединяване в съвещанията и работата на съответния орган на ръководство (управителен, контролен или съвет на директорите) повече от три пъти в границите на три месеца или несъблюдение на отговорностите, когато това не се дължи на справедливи аргументи. Предсрочно освобождение се позволява също и когато членовете на бордовете уронват престижа и положителното име на общественото дружество или на принципала, злоупотребяват с доверието на акционерите, популяризират поверителна информация или правят конкурентна активност директно или посредством свързани лица.

Когато такива шефове бъдат освободени, на тяхно място може да бъдат назначени нови членове без конкурс, само че за не повече от 6 месеца. Интересното е, че сходна наредба съществува и в този момент, само че единствено за общинските предприятия. Шестмесечното ограничаване ще важи и за заварените случаи, само че срокът ще тече от датата на влизане на измененията в действие. Това на процедура визира и шефовете, назначени от служебните министри.
Реклама Ограничение от 6 месеца за шефове без конкурс има и сега, само че единствено за общински предприятия.
Вече Министерският съвет, а не Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК) ще дефинира методиката, по която се прави оценка дали обществените предприятия са постигнали задачите, заложени в техните бизнес стратегии. Според икономическия министър подобен акт ще има по-сериозна тежест поради опцията контракт за ръководство да бъде преустановен предварително заради несъблюдение на индикаторите. Новото при състезанията

С плана се прецизират и процедурите за избор на членове на управителните органи на държавните компании, защото сегашната уредба е спорна. Според предлагането състезанията за избор на самостоятелни членове на бордовете в огромни предприятия ще се организира от комисията за номиниране, а за предприятия, които не са категоризирани като " огромни ", може да се организира и от отрасловото министерство. Освен това съответните министерства ще са задължени да дават на АППК информацията за извършените състезания, както и при краткотрайно назначение на членове на бордовете, в период от 5 работни дни.

Самите конкурсни процедури се организират от така наречен комисия по номиниране, която се състои от 9 члена (3-ма на АППК, 3-ма на отрасловото министерство и 3-ма самостоятелни кандидати). Тя би трябвало да класира претендентите, а решението за избора се взима от отрасловия министър. Според измененията обаче в случай че министърът реши да отхвърли класираните на първо и второ място претенденти, към този момент ще би трябвало да стимулира решението си. Същото ще важи и в случай че отхвърли всички претенденти. Ако никой от претендентите не дава отговор на изискванията, комисията за номиниране ще би трябвало да осведоми министъра и той да вземе решение за преустановяване на процедурата. В момента това решение се взима от комисията. Промените вкарват и възнаграждение за самостоятелните членове на самата комисия, каквото сега няма.
Реклама Министрите ще би трябвало да стимулират решението си, в случай че отхвърлят класираните на първо и второ място претенденти.
Любопитна смяна е и отпадането на условието държавните компании да показват неокончателните си годишни доклади да 25 април на идната година, което става в електронната система на АППК. Запазва се единствено задължението им да подават дефинитивни доклади до 30 юни. Санкции за нарушаване обаче няма планувани.
Свързани публикации Кабинетът " Радев " прави всеобщи и скоростни състезания за шефове в държавни компании 20 октомври 2022, 14:50 В нарушаване на два закона ДКК не разгласява доклад за 2021 година 3 октомври 2022, 14:45 ДКК е напът да загуби 25 млн. лева от съмнителна цесия и изчезнали документи 8 септември 2022, 17:20 Голямото изчегъртване - 2: Служебното държавно управление превъртя кадровата рулетка в бордовете на държавните компании 29 август 2022, 06:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР