Най-младите участници в Дунав Ултра ще опитат да изминат 700

...
Най-младите участници в Дунав Ултра ще опитат да изминат 700
Коментари Харесай

Български веломаршрут е най-популярен на Балканите


Най-младите участници в Дунав Ултра ще опитат да изминат 700 км за по-малко от 48 часа
(снимка: Дунав Ултра)

Задава се осмото издание на колоездачното премеждие Дунав Ултра. Всяка година няколкостотин колоездачи – запалянковци от цяла България, Румъния и други страни се включват в изминаването на най-популярния веломаршрут на Балканите.

Маршрутът е с обща дължина 740 км и следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав до Черно море.

На 2-ри септември във Видин е промо събитието на – тази година под наслов “Обратно при реката”. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, с цел да започват дружно и изминат дистанцията на маршрута до крайната му точка – с. Дуранкулак (Община Шабла).
още по тематиката
Преходът е самостоятелно предизвикателство за всеки и идея за разпространение на над 110 обитаеми места в България, през които минава траекторията маршрутът.

“Тази година сме очевидци на рекордно висок интерес към маршрута през целия сезон ”, показа Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра. “Радва ни фактът, че в приключението се включват освен дейни колоездачи, само че и фенове, начинаещи, даже фамилии с деца”.

Както българите, по този начин и чужденците се впечатляват най-много от характерната природа към Дунава, исторически забележителности и дунавската кухня, описа Бегъмов.

Всички най-интересни места по маршрута и доста потребна информация за неговото така наречен “селфгайдед” (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е показана в мобилно приложение (налично за Android и iPhone).

Част от топ забележителностите, през които минава маршрутът на Дунав Ултра са: крепостта “Баба Вида” във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът “Радецки” в Козлодуй, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, крепостта “Димум” в Белене, римският легионен лагер “Нове” в Свищов, домът на Филип Тотю в Две могили и други

Началото на тазгодишното всеобщо изминаване на маршрута ще бъде обещано на 3-ти септември във Видин. Най-възрастният участник-колоездач е 73-годишният Петър Димитров от Добрич, за който предизвикването е изминаване на дистанцията за втора подред година.

Всички участници в прехода пък ще бъдат приветствани от 81-годишния доайен Койчо Пенчев – буен колоездач и домакин-уредник на къщата музей Филип Тотю в Две Могили.

Най-младите участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-км разстояние за по-малко от 48 часа, само че главните групи ще изминат дистанцията с график сред 5 и 10 календарни дни. За първи път в Дунав Ултра приключението тази година се причислява румънски екип с тандем велосипед (велосипед за двама).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР