Най-мащабните според количеството на участниците избори – местните, и този

...
Най-мащабните според количеството на участниците избори – местните, и този
Коментари Харесай

ДРАМИ: Сръдни и скандали за вота – вижте уникални мераклии за власт

Най-мащабните съгласно количеството на участниците избори – локалните, и този път оферират чутовни имена. Те пробват да станат общински съветници и мнозина ще съумеят без изобщо електората да разбере за тях – тъй като листите никой не чете, а и да се опита, не познава претендентите. Ето няколко доста забавни фигури, плюс няколко по-малко забавни, а и къси присъщи черти на някои от партийните подреждания:

В София, евентуално и изобщо в страната, най-любопитното име е третият в листата на ГЕРБ Любомир Минчев – притежател на „ Телелинк “ и мощен ИТ бизнесмен. Той е „ герберският отговор “ на Васил Терзиев, с който в действителност вземат участие в много общи начинания, написа „ Сега “.

Спряган бе за кандидат-кмет. „ Телелинк “ е учредена от митичния Спас Русев, а Минчев е считан за негов човек, имат и други допирателни. Но това нямаше да е проблем, в случай че биографията на претендента не съдържаше още детайлности. Той бе един от хората на фамозната фотография, запечатани на яхта в Монако през 2001 година (скандалът след взривяването на Иван Тодоров, именуван Доктора – на яхтата бяха Доктора, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и др.).

Освен това „ Телелинк “ е мощен потребител на публични средства, като съгласно „ Дневник “ от идването на власт на ГЕРБ през 2009 година „ Телелинк бизнес сървисис “ е спечелила общо 222 публични поръчки – на стойност от над 10 хиляди лева до 25 млн. лева Знае се също, че брачната половинка на Минчев – Мария Опренова, бе дълготраен формален притежател на „ Канал 3 “.

Съседи на Минчев в листата са досегашният ръководител на общинския съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по културата при Йорданка Фандъкова Мирослав Боршош (леко изненадващо с много предното място за компрометирано име).

Силно в избираемата зона е и някогашният зам.-министър на образованието и консултант досега Диян Стаматов (13-и). Водач, както при множеството листи, е кандидат-кметът Антон Хекимян.

Като контрапункт листата на ПП-ДБ и „ Спаси София “ не предлага експерти в региона на културата и образованието в предни позиции. Малко изключение е някогашната депутатка от Политическа партия Цветелина Симеонова-Заркин (четвърта), която е академични учител.

Втори в листата е юристът Димитър Шалъфов (ПП), а обратно личат имената на Грети Стефанова (21), против която има много брожения в ДСБ, само че пък е близка на Атанас Атанасов. 30-и е Иво Божков, разчитащ нормално на преференции. Квотата на Борис Бонев е мощна – Андрей Зографски, Гергин Борисов, Емилия Ангелова и Росица Николова са на избираеми места.

В Пловдив най-забележително е… отсъствието. Дани Каназирева и нейният „ Съюз за Пловдив “ се отхвърлиха от присъединяване изобщо във вота. Причината – засегнатост на Каназирева, че е подценена като кандидат-кмет на ГЕРБ. Не на смешка, отсъствието на съветниците й ще преразпредели силите в града, тъй като до момента те бяха значим фактор в общинския съвет.

Под тепетата е забавен и новият мощен управнически копнеж на огромна част от екипа на досегашния кмет Здравко Димитров. Заместник-кметовете Тодор Чонов и Величко Родопски са се приютили в листата на партия „ Свобода “. В локалната коалиция зад Славчо Атанасов пък на второ място е Георги Титюков. Там са още значимите фигури Георги Колев и Владимир Кисьов.

Реклама

В ГЕРБ нещата са скучни, като единствено името на някогашния футболен рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов носи многообразие (на избираемо място, претендент за следващ път). Всъщност, при ГЕРБ има и трансфер – самостоятелният този мандат Слави Георгиев, който постоянно вземаше думата по разнообразни въпроси, е припознал партията на Бойко Борисов.

При ПП-ДБ предстоящо на последното място е Манол Пейков. Неочаквано преди него – Владимир Дончев, прочут народен представител от времето на Национална движение „Симеон Втори". Кандидат за кмет на регион „ Централен “ е предприемачът и другар на Пейков Чило Попов (заедно проведоха помощ за Украйна).

Във Варна изненадата в листата на ГЕРБ е избираемото място за Биляна Раева, някогашен царски евродепутат, началник на организацията на града за Европейска младежка столица (2017 г.) и на представителството на Варна в Брюксел. Най-важното в настоящ подтекст е, че е много близка до кмета и локален водач на ГЕРБ Иван Портних. Раева е и претендент за кмет на регион „ Приморски “. Има и второ любопитно име в листата на ГЕРБ – Николай Бранимиров Балачев – забавният факт се състои в това, че Бранимир Балачев е народен представител от партията.

Роднинството е на респект и във групировка, носеща име „ Алтернативата на жителите “. В челните й места е Владислав Златко Бакалов, наследник на предприемача от корабния бизнес Златко Бакалов. Назад натрупа опит Борислав Ралчев, внук на тогавашния царски народен представител.

Но групировката е по-интересна с това, че изобилства с бизнесмени от строителния бизнес – съсобственикът на „ Планекс “ Христо Димитров, Георги Кулински и други Вчера на конференция Портних се зачуди каква опция са те, откакто са застроили града (а публиката се зачуди още повече – кметът няма ли общо с тия процеси?!).

Топлите другарски връзки са на респект и в ПП-ДБ. Доста непосредствен до претендента за кмет Благомир Коцев е вторият в  листата Николай Стефанов. При драмата с „ Царевна “ като началник на компанията, наела екипажа, пред медиите се яви точно Стефанов. А за същински притежател се счита Коцев. На избираемото седмо място изгря Стелиян Севастиянов – някогашен ръководител на общинския съвет от Съюз на демократичните сили, кадър на злощастния регионален шеф Добрин Митев (1999 г.), жертва на побой през 2001 година

Ако на някой му е липсвал Веселин Марешки, може да почерпи – води листата на своята „ Воля “. Последен при „ Възраждане “ е Стефан Курдов, известен в миналото кореспондент от шоу стратегии. От много време е съмишленик на партията на Костадин Костадинов, а преди месеци нашумя с клип, в който нервира активистката на Демократична България от обществените мрежи Татяна Кристи.

В Бургас на линия е Бенчо Бенчев, прочут като другар на Димитър Желязков – Очите, а и като зърнопроизводител социалист с „ Бентли “ (имаше кавги преди години около возилото). Сегашната му групировка е „ Граждани за общината “, той води листата.

Южният морски град предлага и други мемоари от старите ленти. В листата на ГЕРБ е Тодор Йосифов, прочут през  2009 година като Маниака – рапър, който се отхвърли тогава от депутатски мандат след скандал с една от песните си. Но попадането му на избираемо място не е изненада – от доста от дълго време Йосифов е одобрен локален политик и държавник, а за рапа даже надали и той си спомня.

ОЩЕ ДРАМИ

Ако в Пловдив Дани Каназирева е ядосана на ГЕРБ, а в Бургас Демократична България на Политическа партия, то в Кърджали драмата е в самата Демократична България – сред „ Да, България “ и ДСБ. Всички представители на първата групировка се отдръпнаха от листата поради несъгласия с тия от втората. Което тъкмо в Кърджали е… без изключително значение.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР