Най-малко три медии ще бъдат глобени за публикуване на изборни

...
Най-малко три медии ще бъдат глобени за публикуване на изборни
Коментари Харесай

ЦИК наказва три медии за публикуване на изборни резултати

Най-малко три медии ще бъдат санкционирани за издание на изборни резултати от социологически изследвания преди края на изборния ден. Първите три на Централната изборна комисия към този момент са факт. Те са против pik.bg, dir.bg и blitz.bg. Предстои вземането на още решения, предизвестиха от ЦИК, откакто от Българска социалистическа партия подадоха сигнал за резултати, оповестени от " 24 часа ", " Епицентър ", " ПИК ", " Блиц ", " Клуб Z ", " Дир.бг ", " Марица ", " Гласове " и " Дневник ".
" Имаме още сигнали за медии, които макар възбраната в Изборния кодекс (ИК) разгласяват резултати от социологически изследвания, въпреки и косвено. ЦИК ще вземе решения и по тях ", предизвести представителят на ЦИК Димитър Димитров.
 Избирателната интензивност е 39.9% към 17 часа Избирателната интензивност е 39.9% към 17 часа
39.9% е изборната интензивност към 17 ч., като най-висока е в Смолян, а най-ниска в Разград. Това стана ясно на брифинг представителя на...
На уеб страницата на ЦИК са оповестени първите две решения. Едното е против Pik.bg, против които са постъпили 3 сигнала. Там са били оповестени резултати от допитвания в нарушаване на член 205, алинея 5 от ИК. Представянето на резултатите там е направено посредством следното съобщение, което е: " Най засилен все още е трафикът към Банкя - 27,4 %, Пътуващи към „ Позитано “ са 22,9 %, а към Доганово – 10,5%, За Учиндол са се запътили 10,3% от колите, а към Бойкикево – 5,3%. 5,8 отиват във Войводино, а 2,2% – към Марешко. Към с. Галевица са се запътили 4,5%. ".
" Предварителни данни от гласуването в изборния ден се получават посредством допитване до гласоподавателите за техния избор, откакто изоставен изборната секция. Поради горното Централната изборна комисия приема, че в тази ситуация оповестените резултати от гласуването в проценти по партии и обединения на интернет страницата на Pik.bg съставляват точно резултати от допитвания до публичното мнение в изборния ден във връзка изборите за народни представители на 4 април 2021 година, макар че на интернет страницата са обозначени като трафик към съответни обитаеми места " - коментира в решението си ЦИК и добавя, че " според наредбата на член 205, алинея 5 ИК е налице възбрана резултати от допитвания до публичното мнение във връзка на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до оповестяване края на изборния ден на територията на страната ".
Медията може да бъде глобена с 2000 до 5000 лв. за това нарушаване. Предстои вземането на съответните решения от ЦИК за размера на глобата.
Чрез решението си ЦИК изисква " електронното издание неотложно да отстрани от интернет страницата Pik.bg оповестените резултати от социологически изследвания от гласуването в деня на изборите за народни представители на 4 април 2021 година "
 ЦИК глобява още една организация поради изнасяне на предварителни резултати ЦИК глобява още една организация поради изнасяне на предварителни резултати
Глоба от 2000 до 5000 лв. да получи и организация Блиц. Това реши Централната изборна комисия. Причина за решението е изнасянето на п...
е против Blitz.bg. Там към 11 ч. са оповестени резултатите от допитвания до публичното мнение, изразени в проценти под формата на участници в рали „ България “, посредством които се визирали претенденти на партии и обединения от гласуването в изборите през днешния ден. Текстът, представен от ЦИК, гласи: „ Джипът на Борисов – 26,5%, Ладата на Нинова – 22,8%, Автобусът на Карадайъ – 11,8%, Кадилакът на Каракачанов – 5,1%, Хамърът на Слави – 11,8%, Бентлито на Марешки и Симеонов – 2,8%, Тротинетката на Костов – 5,7%, Влакът на Мая – 5,2%. “.
" Централната изборна комисия приема, че в тази ситуация оповестените резултати от гласуването в проценти на претенденти по партии и обединения на интернет страницата на Blitz.bg съставляват точно резултати от допитвания до публичното мнение в изборния ден във връзка изборите за народни представители на 4 април, без значение че на интернет страницата са обозначени като участници в рали „ България ", се споделя в решението.
На медията също е указано да смъкна неотложно информацията и също я грози глоба в размер сред 2000 и 5000 лв..
На брифинг през днешния ден представителят на ЦИК Таня Цанева прикани всички медии: " Не публикувайте авансово резултати от допитвания! " Тя установи, че отвън тези нарушавания, други по-сериозни няма. Втората огромна група касае неспазване на противоепидемичните ограничения, свързани с КОВИД-19, а точно липса на стерилизация на химикалките след всеки гласоподавател и неспазване на отдалеченост, в това число на опашки с гласуващи в чужбина. Пример за нарушаване в последния случай бе даден с Англия, откъдето са постъпили сигнали в ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР