Най-малко с 10 процента ще скочат цените на туристическото настаняване

...
Най-малко с 10 процента ще скочат цените на туристическото настаняване
Коментари Харесай

Над 10 процента по-високи цени за туристите в Албания и Черна гора

Най-малко с 10 % ще скочат цените на туристическото настаняване в албанските курорти това лято. Прогнозата се основава на покачването на цените на силата, храните, горивата и заплатите на личния състав. Причините са промени в световния пазар, които провокират верижна реакция, и някои решения в страната.

Албанското държавното управление реши да извади от нерегулирания енергиен пазар 7500 бизнеса, които включват и места за туристическо настаняване. До момента те са купували силата по 11-12 леки за киловатчас, а в този момент ще я купуват по 18,8 леки, написа „ Албаниън дейли нюз “. Баровете и заведенията за хранене бяха притиснати да вдигнат заплатите на личния състав, с цел да го запазят, а покачването може да стигне до 30 %.

Туроператори от Саранда, Вльора и Дуръс, признават, че през дейния сезон се чака покачване от 10 до 20 % на цените на туристическото настаняване.



В Албания разчитат тази година на туристи от Полша, които да компенсират измененията в бранша.

Междувременно в Черна гора специалисти в туризма предвидиха, че „ в случай че един екскурзиант предишния сезон е давал по две и половина евро за една бира на крайбрежието, то тази година за същата бира ще заплати пет евро “.

Има и оптимистични упования: МИНА „ Бизнес “ цитира хотелиери, които са удовлетворени от предсезона и мислят, че в този момент не е времето за повишение на цените. Но защото всичко нараства, цените в питейните заведения на курорта Будва към този момент са по-високи от 10 до 15 %, а в някои даже повече, отбелязва организацията.

Директорът на Центъра за проучване и развиване на туризма Петър Голубович споделя, че има положителни признаци за този туристически сезон, само че признава, че има очевидно покачване на цените по крайбрежието.

Президентът на Черногорската туристическа асоциация Зарко Радулович сподели, че съглашението сред хотелиерите е да не се покачват цените. „ Ако изискванията се трансформират фрапантно, тогава ще бъдем принудени, само че към този момент никой от нас не мисли за повишение на цените. Въпреки че всички хранителни артикули нарастнаха, към този момент намираме вътрешни запаси и ги поддържаме “, изясни Радулович.

В Черна гора чакат посетители от Германия, Израел и скандинавските страни, които да компенсират евентуалния спад на туристи от Русия и Украйна. Запазва се и обичайният интерес към крайбрежието от Сърбия и Босна и Херцеговина. Повишението на цените ще засегне най-много туристите от прилежащите страни, притесняват се специалистите, тъй като те са привикнали на други цени за туристическите услуги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР